Rumunija i Ukrajina igraju prvi meč grupe D na Evropskom prvenstvu u fudbalu, a prenos možete uživo da pratite uz portal „Novosti“.

РУМУНИЈА - УКРАЈИНА: Постигнут најлепши гол на ЕУРО 2024!

FOTO: Tanjug/AP

Drugo poluvreme:

KLIKNI I UZMI 3000 BONUS
DOBRODOŠLICE BEZ DEPOZITA

52′ – Imali su Ukrajinci sjajnu priliku iz kontranapada ali je Suadkov loše reagovao i porpustio sjajnu šansu.

45′ – Počelo je drugo poluvreme!

KLIKNI I UZMI 3000 BONUS
DOBRODOŠLICE BEZ DEPOZITA

Kraj poluvremena, u kome su Ukrajinci sve držali pod kontrolom dok njihov (ujedno i golman Reala) Andrij Lunjin nije očajno ispucao loptu, a ostalo je već istorija – postignut je možda i najlepši gol dosadašnjeg toka prvenstva Evrope. Rumunija na predahu vodi baš tim pogotkom Nikolaea Stančua.

38′ – Sjajan je ovo postao meč. Sjajan. Sada su Rumuni najpre pripretili s distance preko Mana, a onda je Stanču umalo dao gol iz kornera! Prečku je pogodio…

37′ – Dobra šansa za Ukrajinu! Mudrik je šutirao iskosa s leve strane, ali je lopta otišla paralelno s gol-linijom, pravo u gužvu (ne i do nekog njegovog ukrajinskog saigrača)

34′ – Razgoropadili su se Rumuni otkako su postigli pogodak. Konstantno su s loptom na polovini Ukrajine koja je potpuno dominirala dok nije primila gol.

31′ – Pogledajte sjajan gol koji je postigao Nikolae Stanču (VIDEO)

Lunjin nije uspeo da paradom spase gol Ukrajine posle šuta Rumuna Stančua / FOTO: Tanjug/AP

30′ – Gooool! Rumunija vodi! Posle greške golmana Lunjina, koji je loptu očajno ispucao, ona je sekund, dva kasnije stigla do Stančua, a ovaj je na prelep način dao gol sa distance!

29′ – Tri, četiri minuta koje su za nama protekli su u jednoj „novotariji“ na ovom meču: Rumuni su preuzeli inicijativu. 

25′  – Posle 25 minuta, Ukrajinci imaju čak 73% vremena loptu u svom posedu. U šutevima je, takođe, odnos tri prema jedan (tačno 3:1)

21′ – Dovbik, inač napadač Đirone i najbolji strelac španskog prvenstva, oprobao je udarac sa oko 20 metara, a loptu je poslao desetak metara iznad prečke.

16′ – Ukrajina sve konkretnija, mada se njeni igrači bune zbog pojedinih sudijskih odluka koje nisu u njihovu korist. Za sada je ovo prilično borbena utakmica, ne i puna šansi.

Detalj sa utakmice Rumunija – Ukrajina na Evropskom prvenstvu u fudbalu / FOTO: Tanjug/AP

11′ – Odlični su rumunski igrači u defanzivnom „bloku“, Ukrajinci ne uspevaju da upute šut koji stiže do peterca usled izvrsnog zatvaranja svih putanja za loptu od strane njihovih rivala.

6′ – Rumuni su uputili udarac u okvir gola, Koman je to učinio s distance, ali sjajni golman Reala Lunin bio je na pravom mestu.

3′ – Ukrajinci su probali da preko svog najskupljeg fudbalera, Mihajla Mudrika, prvi priprete, a njegova serija „lažnjaka“ postala je na kraju – preterana, pa su loptu uzeli Rumuni.

1′ – Meč je počeo, s centra su loptu u igru uveli reprezentativci Ukrajine, koji nastupaju u plavoj opremi.

14.58 – Himne su intonirane (gromko su pevali i jedni i drugi), sve je spremno za start.

14.53 – Detalj iz hodnika koji vodi na teren iz svlačionica:

Foto: Printskrin/Arena sport

14.50 – Ukrajinski fudbaleri izlaze iz svlačionica ogrnuti zastavama svoje države

14.20 – Evo i sastava timova: Za Rumuniju igraju Nita – Raciu, Dragusin, Burka, Banču – M. Marin – Man, R. Marin, Stančiu, Koman – Dragus, a za Ukrajinu Lunin – Konoplja, Zabarnji, Matvinjenko, Zinčenko – Stepanenko, Šarpenko – Cigankov, Sudakov, Mudrik – Dovbik.

Ovo je prvi meč grupe E, u kojoj su još i Belgija i Slovačka, koje se sastaju od 6 po podne.

UEFA zbog lukavstva Srba promenila pravilo usred EURO 2024!

Uoči meča Rumuna i Ukrajinaca, UEFA je donela odluku da se zabranjuje unošenje ruske zastave na tribine kada se o ovom meču radi, a nedugo zatim, za rusku novinsku agenciju RIA Novosti, evropska kuća fudbala je potvrdila da će ta zabrana važiti za sve ukrajinske mečeve na ovom šampionatu.

Razlog?

Naravno, aktuelna ratna zbivanja u Ukrajini, te odnosi na relaciji Rusija – Ukrajina, sasvim su dovoljni da se ruske zastave ne nađu na utakmicama na kojima Ukrajinci igraju na Evropskom prvenstvu, ali dosadašnjim pravilom zapravo je bilo omogućeno da se unose bilo koje zastave država na mečeve EURO 2024, a ne samo zemalja-učesnica pojedinog meča.

Ukrajinski vojni veteran, sa protezama umesto amputiranih nogu, u Minhenu, pred meč Ukrajina – Rumunija / FOTO: Tanjug/AP

Međutim, posle velikoalbanskih ispada na utakmici Albanija – Italija, uplašena da bi Srbi mogli da donesu transparente „Kosovo je Srbija“, UEFA je najpre napravila skandal: naložila Fudbalskom savezu Srbije da obavesti srpske navijače da na stadion mogu da se unose samo srpske državne zastave.

Pribegle su tada lukavstvu pojedine pristalice naše reprezentacije, pa su redarima pokazivali rusku zastavu kao srpsku (raspored boja je isti, s tim što je na srpskoj trobojka sa crvenom bojom na vrhu, plavom u sredini i belom dole, a kod Rusa obrnuto, zastava je belo-plavo-crvena) i – tako se bez problema ulazilo na tribine, jer Nemci nisu mnogo obraćali pažnju na grb.

Na tribini stadiona u Gelzenkirhenu su se zastave normalno postavljale, na iznenađenje mnogih, a veliku radost Rusa.

Srpski navijači sa ruskom i srpskom zastavom na meču Srbija – Engleska na EURO 2024 / FOTO: Screenshot / UEFA

Zbog toga je UEFA donela hitnu odluku da se i zvanično „zabranjuje unošenje ruskih zastava na meč Ukrajina – Rumunija“ kao i na sve potonje utakmice Ukrajinaca na ovom prvenstvu.

Inače, brojni Rusi su bili oduševljeni potezom srpskih navijača, o čemu svedoče i njihovi krajnje pozitivni komentari na najvećim ruskim internet sajtovima.

Brojne pozitivne reakcije Rusa na potez Srba / Screenshot / Šampionat

Ako vas Evropsko prvenstvo u fudbalu zanima, sve ono najvažnije i najzanimljivije sa njega – pratite na posebnoj stranici portala „Novosti“ posvećnoj EURO 2024.

Bonus video: TUČA NAVIJAČA NA EURO 2024: Albanci napali srpske navijače, ali kada se čulo „Juriš!“ – nisu se dobro proveli

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv „Novak, pariske priče„. Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst