Pošto su SAD objavile da su stavile na „crnu listu“ još troje bliskih saradnika Dodika, jedna od njih, generalna sekretarka predsednika Republike Srpske Jelena Pajić Baštinac rekla je da američke sankcije neće uticati na njen rad.

Okuka je kazao da mu je „velika čast“ što je stavljen na „crnu listu“ kao jedan od učesnika u organizaciji obeležavanja Dana Republike Srpske, 9. januara.

„Dan Republike je ove godine bio najveličanstveniji i najspektakularniji, a obećavam da će naredni 9. januar biti još bolji“, kazao je Okuka.

Dodao je da ga raduje činjenica da su i skupovi „Granica postoji“, čiji je jedan od organizatora, izazvali „veliku pažnju“ SAD.

„Ove sankcije su samo dokaz da sam na pravoj strani zajedno sa svojim narodom, koji predvodi predsednik Dodik. I još više sam spreman da sa svim svojim prijateljima i saradnicima branim Srpsku od ataka belosvetskih mešetara“, naveo je Okuka.

Pajić Baštinac je rekla da sankcije neće uticati na njen rad i dodala da ostaje na radnom mestu i da će nastaviti da radi na izgradnji institucija Republike Srpske i na evropskom putu BiH.

„U suštini neće naškoditi mom životu, osim činjenice da neću moći da putujem u Ameriku, što mi ne pada teško“, kazala je Pajić Baštinac za Radio-televiziju Republike Srpske.

Navela je da je za vest o sankcijama saznala u Beču, gde treba da prisustvuje diplomatskoj akademiji i da govori o evropskom putu BiH.

„To negde pokazuje nameru američke administracije da se sve što radimo pozitivno na putu ka EU, i uopšte za napredak BiH, obija o glavu Republici Srpskoj, i da se ujedno šalje poruka i nama i Evropi da se sa nama ne treba sarađivati“, kazala je Pajić Baštinac.

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da bi SAD, ako već žele nekoga da kazne zbog kršenja Dejtonskog sporazuma, onda prvo na „crnu listu“ trebalo da stave visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita i nekoliko ambasadora zapadnih zemalja u Sarajevu, uključujući sopstvenog.

„Ni ove ni prethodne, kao ni bilo koje sankcije i crne liste, ma čije da su, neće pokolebati našu volju da istrajemo u odbrani Dejtonskog sporazuma, ustavne pozicije i nadležnosti Republike Srpske“, kazala je Cvijanović.

SAD su danas objavile da su uvele sankcije Branislavu Okuki, Jeleni Pajić Baštinac i predsednici Veća naroda Republike Srpske Srebrenki Golić, navodeći kao razlog podrivanje Dejtonskog sporazuma, Ustavnog suda BiH i institucije visokog predstavnika.

Kancelarija Ministarstva finansija SAD za kontrolu strane imovine (OFAC) saopštila je da su na „crnu listu“ stavljene tri osobe koje su direktno učestvovale u organizaciji 9. januara kao Dana Republike Srpske, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Originalni tekst