RAT u Ukrajini – 753. dan

РАТ У УКРАЈИНИ: Руси заузели место у Запорошкој области; Хитно наређење Шојгуа војсци

Foto: Profimedia/Ilustracija

Ruske oružane snage oslobodile selo Mirnoje u Zaporoškoj oblasti

– Na pravcu južnog Donjecka, jedinice grupe snaga Vostok, kao rezultat uspešnih ofanzivnih dejstava, oslobodile su selo Mirnoje u Zaporoškoj oblasti – navodi se u izveštaju ruskog vojnog resora.

Napominje se da je odbijen kontranapad jurišne grupe 72. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u rejonu sela Vodjanoje, Donjecke Narodne Republike.

Gubici neprijatelja iznosili su preko 120 pripadnika vojske i tri vozila“, dodalo je rusko Ministarstvo odbrane.

„Ništa neće spasiti Ukrajinu od neizbežnog poraza“

Nijedna nova zapadna strategija neće spasiti Ukrajinu od neizbežnog poraza, rekao je profesor Univerziteta u Čikagu Džon Miršajmer u intervjuu norveškom politikologu Glenu Dizenu.

VIŠE O TOME ČITAJTE OVDE

Zaharova oštro odgovorila Makronu

Predsednik Francuske Emanuel Makron bi trebalo da prekine isporuke oružja Kijevu i iznese predlog za primirje stranama u bliskoistočnom sukobu, izjavila je ruskim medijima portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, komentarišući inicijativu francuskog predsednika o prekidu vatre u Ukrajini za vreme Olimpijade.

VIŠE O TOME ČITAJTE OVDE

Poruka Zelenskom: Prestaće da postoji

Vlada Vladimira Zelenskog prestaće da postoji nakon poraza u sukobu sa Rusijom, izjavio je bivši inspektor UN za oružje, Amerikanac Skot Riter, u intervjuu novinaru Denijemu Hejfongomu.

VIŠE O TOME ČITAJTE OVDE

Odbijena tri kontranapada Oružanih snaga Ukrajine

Tri kontranapada Ukrajine odbijena su na kupjanskom pravcu, gubici VSU iznose 90 vojnika.

Ugašen požar u rafineriji Slavjanski izazvan padom ukrajinskog drona

Požar koji je izbio tokom napada ukrajinskih dronova na rafineriju nafte Slavjanski na Krasnodarskoj teritoriji potpuno je ugašen, saopštio je danas operativni štab u Kubanu.

„Požar u krugu Rafinerije nafte Slavjanski je sada potpuno ugašen“, navodi se u saopštenju koje prenosi Interfaks. Napominje se da je u trenutku napada dronom jedna osoba preminula, a preliminarni uzrok smrti je srčani udar.

„U samom požaru nije bilo žrtava, a nema pretnje ni po naseljeno mesto“, saopšteno je iz operativnog štaba u Kubanu.

Načelnik Slavjanskog okruga Roman Sinjagovski saopštio je da su radnici fabrike evakuisani.

Ranije je Kubanski operativni štab izvestio da je „17. marta oko 3 sata ujutru nekoliko bespilotnih letelica pokušalo da napadne Rafineriju nafte Slavjansk“. U saopštenju se navodi da su svi dronovi neutralisani, ali jedan oboreni dron je izazvao požar.

Devojka (16) poginula u napadu dronom u Belgorodskoj oblasti

Šesnaestogodišnja devojčica umrla je u Belgorodu kada je granata pala na porodičnu kuću, njen otac je hospitalizovan, javio je na svom Telegram kanalu guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

Šojgu izdao hitno naređenje da se ugrade dodatna sredstva za uništavanje dronova

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu obišao je trupe Južnog vojnog okruga i komandno mesto Crnomorske flote, gde su ga komanda i štabovi flote izveštavali o trenutnoj situaciji, dejstvima neprijatelja i sprovođenju borbenih dejstava, saopštilo je u nedelju Ministarstvo odbrane RF.

„Ministar odbrane Ruske Federacije, general armije Sergej Šojgu, u okviru radnog putovanja u trupe Južnog vojnog okruga na komandnom mestu Crnomorske flote, saslušao je izveštaje komande flote i štabnih oficira o trenutnoj situaciji, prirodi neprijateljskih dejstava i izvršavanju borbenih zadataka jedinica flote u zoni njihove odgovornosti“, navodi se u poruci.

– General armije Sergej Šojgu je tokom sastanka postavio zadatak da se tokom dana i noću sprovodi stalna obuka sa ljudstvom za odbijanje terorističkih napada neprijatelja, kao i za povećanje preživljavanja brodova i plovila i bezbednost infrastrukture u zoni odgovornosti flote – navodi se u poruci

– Svakodnevno je potrebno izvoditi obuku sa ljudstvom. Obuku za odbijanje vazdušnih napada i napada bespilotnih čamaca. Sprovoditi danonoćno kako bi sve naše posade bile spremne – rekao je Šojgu.

– Šef ruskog vojnog resora naredio je postavljanje dodatnog vatrenog oružja, mitraljeskih sistema velikog kalibra za uništavanje neprijateljskih dronova – saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ruska PVO srušila 35 ukrajinskih dronova iznad osam oblasti oblasti

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane (PVO) presreli su i uništili 35 ukrajinskih dronova tokom protekle noći u Moskovskoj, Belgorodskoj, Kaluškoj, Orilskoj, Rostovskoj, Jaroslavskoj, Kurskoj oblasti i Krasnodarskoj teritoriji, saopštilo je jutros rusko ministarstvo odbrane.

– Tokom protekle noći i jutra 17. marta zaustavljeni su pokušaji kijevskog režima da izvede terorističke napade bespilotnim letelicama na ciljeve na teritoriji Ruske Federacije“, navodi se u saopštenju prenosi RIA Novosti.

Odbijen je napad dronova na moskovski okrug Stupino, potvrdio je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin na svom Telegram kanalu navodeći da nije bilo povređenih niti materijalne štete.

– Ruski sistemi PVO odbili su još jedan napad dronova koji su se kretali ka Moskvi u gradskom okrugu Stupino. Prema preliminarnim izveštajima, na terenu nije bilo povređenih niti materijalne štete. Hitne službe rade na licu mesta – rekao je Sobjanin, prenosi TASS.

Borbe na granici: VSU napada uz podršku tenkova i artiljerije

VSU nastavlja sa napadima na granicu tokom ruskih predsedničkih izbora. Vrši artiljerijsku pripremu, a zatim napada rusku odbranu, kako u manjim grupama, tako i u jedinicama sa oklopnim vozilima. FPV bespilotne letelice se aktivno koriste, teroristi pokušavaju da njima udare ruska vozila i nadzorne kamere.

VSU i dalje koncentriše svoje glavne napore u Belgorodskoj oblasti. Postoje direktni napadi na Spodarjušino i Korzinku, kao i pokušaji u manjim grupama da prođu kroz šumske pojaseve u okrugu Gravoronski.

Ruski tenkovi su raspoređeni na granicu i aktivno se susreću sa VSU zajedno sa haubicama i MLRS.

Graničari, pešadija, vazdušno-desantne snage i specijalci vode borbene borbe sa VSU koji je napredovao.

Tokom dana veći broj napada je odbijen, VSU se povlačio sa gubicima.

Oružane snage Ukrajine pucaju na stambena naselja Belgorodskog, Grajvoronskog i Šebekinskog okruga, pokušavajući da izazovu paniku među stanovništvom.

Oružane snage Ukrajine i ruska vojska aktivno koriste bespilotne letelice kamikaze,  Lanceti gađaju opremu VSU u neposrednoj pozadini.

Nastavlja se kretanje opreme Oružanih snaga Ukrajine, Legije GUR i drugih grupa u oblastima koncentracije najbliže granici u Sumskoj i Harkovskoj oblasti.

Helikopteri Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije love opremu VSU, a bombarderi nastavljaju sa napadima, od strane FAB-a duž granice i FAB-ova sa kontrolom UPMK-a na mestima gde se snage VSU i oprema gomilaju u pozadinskim područjima.

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst