RAT u Ukrajini – 726. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Пресретнут британски дрон који је летео ка Маријупољу; Руси потпуно заузели важну фабрику (ВИДЕО)

Foto: Profimedia

Presretnut „Banši džet- 80“ na nebu iznad DNR

Britanska bespilotna letelica „Banši džet- 80“ presretnuta je na nebu iznad Donjecke Narodne Republike.

Kako navodi lokalna uprava FSB-a, dron je leteo ka Marijupolju.

„Borbena dejstva moraju prestati“

Demilitarizovana zona u Ukrajini treba da bude na minimalnoj udaljenosti od 150 do 200 kilometara od granice sa Rusijom, izjavio je gubernator Hersonske oblasti Vladimir Saldo

„Borbena dejstva moraju prestati, a ukrajinsko teško naoružanje mora biti udaljeno od ruskih granica na rastojanje koje ne onemogućava njihovu upotrebu. Biće dovoljna demilitarizovana zona, nešto veća od dometa višecevnih sistema i taktičkih raketa Točka-U. Negde bar 150-200 kilometara“, rekao je Saldo.

Istovremeno, prema njegovim rečima, cela desna strana Hersonske oblasti, uključujući Snigirevski i Aleksandrovski okrug, treba da bude oslobođena od okupacije ukrajinskih oružanih snaga.

Nije isključena nova „kontraofanziva“ Kijeva

Nije isključen još jedan pokušaj kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine u slučaju ozbiljne podrške zapadnih zemalja, rekao je general-pukovnik Sergej Rudskoj, zamenik načelnika Generalštaba u intervjuu listu „Krasna zvezda“.

– Oružane snage Ukrajine i dalje su borbeno sposobni za izvođenje aktivnih operacija. U budućnosti, u slučaju velike vojne pomoći sa Zapada, ne može se isključiti još jedan pokušaj kontraofanziva – rekao je on.

Demilitarizovana zona u Ukrajini treba da bude na minimalnoj udaljenosti od 150 do 200 kilometara od granice sa Rusijom, izjavio je gubernator Hersonske oblasti Vladimir Saldo

– Borbena dejstva moraju prestati, a ukrajinsko teško naoružanje mora biti udaljeno od ruskih granica na rastojanje koje ne onemogućava njihovu upotrebu. Biće dovoljna demilitarizovana zona, nešto veća od dometa višecevnih sistema i taktičkih raketa Točka-U. Negde bar 150-200 kilometara – rekao je Saldo.

Istovremeno, prema njegovim rečima, cela desna strana Hersonske oblasti, uključujući Snigirevski i Aleksandrovski okrug, treba da bude oslobođena od okupacije ukrajinskih oružanih snaga.

Rusi „čiste“ periferiju Avdejevke

Ruska vojska čisti prigradska područja Avdejevke od preostalih boraca Oružanih snaga Ukrajine i angažovana je na blokiranju njihovih jedinica, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Foto: Profimedia

Dan ranije, ministarstvo je saopštilo da ruska vojska čisti grad od ukrajinskih jedinica koje napuštaju grad i kojih još ima u fabrici koksa u Avdejevki.

Ruske trupe potpuno su oslobodile fabriku koksa u Avdejevki

Ruske trupe su potpuno oslobodile koksanu u Avdejevki od Oružanih snaga Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

– Grupa trupa Centar, razvijajući ofanzivu, preuzela je punu kontrolu nad koksarom u pravcu Avdejevskog. Ruske zastave su istaknute na administrativnim zgradama fabrike – navodi se u saopštenju.

Ukrajinske jedinice nastavile su neuredno povlačenje, dodao je vojni resor.

Ukrajina optužuje Rusiju da je pogubila ranjene zatvorenike u Avdejevki

Ukrajinske vlasti saopštile su da su otvorile istragu o navodnom incidentu u kojem su ruske snage pucale na šest nenaoružanih ukrajinskih vojnika u gradu Avdejevka, i na još dva pripadnika ukrajinske vojske u selu Vesele u istom regionu, nakon što je Rusija preuzela punu kontrolu nad tim gradom.

– Istraga o pucnjavi na nenaoružane ukrajinske ratne zarobljenike u Avdejevki i Veseleu je pokrenuta – navelo je tužilaštvo u Donjeckoj oblasti u objavi na svom Telegram kanalu.

Tužilaštvo je dodalo da je šest Ukrajinaca u Avdejevki teško povređeno i da čekaju evakuaciju.

Portparol ukrajinske vojske Dmitro Lihovij rekao je da još nema potvrde o tome da li su ukrajinski vojnici u Avdejevki ubijeni, prenosi Rojters pozivajući se na ukrajinski javni servis Suspilne.

Tužilaštvo u Donjecku saopštilo je da se na video-snimku koji je snimila bespilotna letelica vidi kako ruski vojnik iz automatskog oružja puca na dvojicu zarobljenih ukrajinski vojnika iz neposredne blizine kod sela Veselea u Zaporoškoj oblasti.

Ukrajinska vojska je ranije danas na zvaničnom Telegram kanalu podelila video-snimak koji je, kako piše Rojters, snimljen dronom na kome se vidi kako u uskom rovu osoba, koja je u opisu objave opisana kao ruski oficir, prilazi dvojici uniformisanih lica koja su identifikovana kao Ukrajinci i zatim puca u njih.

Osobe koje je ukrajinska vojska identifikovala kao svoje pripadnike, kako se vidi na snimku, nisu pokušavale da se odbrane.

Rusija je ranije demantovala tvrdnje Kijeva o ubijanju zarobljenih ukrajinskih vojnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst