RAT u Ukrajini – 792. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Напад на Черкашку област; Формира се заштитна купола изнад Запорошке области

Foto: Profimedia

Napad na Čerkašku oblast – oštećena infrastruktura, ima povređenih

Najmanje šest osoba je povređeno u ruskom vazdušnom napadu na Čerkašku oblast, saopštio je regionalni načelnik Igor Taburec.

Prema njegovim tvrdnja, oštećena je kritična infrastruktura, dok su hitne službe na licu mesta.

Ruski sistemi S-300, „pancir“ i druga sredstva PVO u sastavu grupe „Dnjepar“ formiraće „zaštitnu kupolu“ iznad Zaporoške oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kako je precizirano, za likvidiranje ukrajinskih vojnih ciljeva ruske snage koriste i sisteme „buk-M2“.

Reč je o sistemu koji je namenjen za obaranje aviona strateške i taktičke avijacije, helikoptera, krstarećih raketa, navođenih avijacionih bombi i drugih.

Zelenski osuđuje Ukrajinu na potpuno uništenje

Odbijanjem pregovora i zahtevima za isporuke velike količine naorućanja Vladimir Zelenski osuđuje Ukrajinu na potpuno uništenje, rekao je bivši švajcarski obaveštajac i savetnik NATO, pukovnik Žak Bo u intervjuu za Jutjub kanal „Danijel Dejvis/Dip dajv“.

FOTO: Tanjug/AP

„Sve dok se Zelenski ne odluči za rešavanje situacije mirnim putem …. čak i da dobiju sve što je ostalo na Tapadu, to neće ništa promeniti. Jer nivo obučenosti i volja vojnika opadaju. I posledica toga biće potpuno uništenje Ukrajine“, rekao je on i dodao da nikakvo čudo od oružja ne može da spasi vojsku jer je ona praktično izgubila borbenu gotovost.

SAD već poslale Ukrajini balističke rakete dugog dometa

Ukrajina je počela da koristi balističke rakete dugog dometa protiv ruskih snaga, koje su tajno obezbedile SAD, potvrdili su američki zvaničnici.

Oružje je bilo deo paketa pomoći od 300 miliona dolara koji je odobrio američki predsednik SAD Džo Bajden u martu i stiglo je ovog meseca.

Oni su već korišćeni bar jednom za gađanje ruskih ciljeva na Krimu, prenose američki mediji.

SAD su prethodno isporučile Ukrajini verziju vojnog taktičkog raketnog sistema srednjeg dometa (ATACMS), ali nisu bile voljne da pošalju bilo šta moćnije, delimično zbog zabrinutosti zbog kompromitovanja vojne spremnosti SAD.

Međutim, navodi se da je Bajden u februaru tajno dao zeleno svetlo za slanje sistema dugog dometa, koji može da ispaljuje rakete na udaljenosti do 300 kilometara.

Rjabkov: Ako se u Poljskoj pojavi NATO nuklearno oružje, gađaćemo ga

NATO nuklearno oružje u Poljskoj biće jedna od primarnih meta Rusije, ako tamo bude raspoređeno, rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

„Potezi u ovom pravcu neće doneti veću bezbednost (za Poljsku ili druge nacije koje imaju takvo oružje)“, citirao je Tas Rjabkova.

Foto: Jutjub/DW News/Attitude Trending

Podsećamo,

ukrajinski dronovi pogodili su energetske objekte u ruskoj Smolenskoj oblasti, saopštile su tamošnje vlasti. Izvor ukrajinskih obaveštajnih službi rekao je da Kijev nastavlja da efikasno uništava vojnu infrastrukturu i logistiku koja obezbeđuje gorivo ruskoj vojsci.

Kijev tvrdi i da su ukrajinske bespilotne letelice pogodile i oštetile veliku rusku čeličanu u regionu Lipecka.

Sa druge strane, Ministarstvo odbrane Rusije navodi da su ruske snage uništile pogon za proizvodnju dronova.

Moskva navodi i da su ruske trupe zauzele veliko uporište ukrajinske vojske na periferiji grada Časov Jara, koji je već pod ruskom kontrolom.

Predsednik SAD Džo Bajden potpisao je zakon koji obezbeđuje 61 milijardu dolara američke pomoći Ukrajini.

Ruska komesarka za prava deteta Marija Lvova-Belova kaže da su se Rusija i Ukrajina dogovorile o razmeni dece koja su odvojena od svojih roditelja tokom konflikta između dve zemlje.

BONUS VIDEO

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst