U. M.danas 13:58

Maja PelevićFoto: Vicenco Zaknić

Maja Pelević dramaturškinja, nedavno je u Bitef teatru ugostila slovenačku filozofkinju i sociološkinju Renatu Salecl.

Po završetku predavanja u kojem su učesnice razgovarale o goruće probleme današnjice, Maja Pelević moderatorka razgovora otkrila nam je šta čita sluša i gleda ovih dana.

ČITAM

Volim da čitam izdanja male ali fantastične izdavačke kuće „Radni sto“. Od Kriste Volf, preko Kristofa Hajna, Tomasa Braša i Elfride Jelinek pa do knjige „Pozorište je kontrolisano ludilo“ Hajnera Milera kojoj se uvek rado vraćam i to je jedna od knjiga koju bih mogla da čitam jednom godišnje i svaki put otkrijem nešto novo u njoj.

GLEDAM

Volim da pratim zanimljive mlade reditelje koji su se pojavili poslednjih godina na našoj filmskoj sceni.

Dobro pamtim filmove Nikole Ležaića, Maje Miloš, Ivana Ikića, Mine Đukić, a u poslednje vreme sam gledala odlične i inspirativne filmove autora najmlađe generacije poput „Usekovanja“ Siniše Cvetića, „Da li ste videli ovu ženu“ Dušana Zorića i Matije Gluščevića i poslednji autor kog sam „otkrila“ i postala veliki fan njegovih filmova je Marko Đorđević koji me je oduševio filmom „Moj jutarnji smeh“ a toplo preporučujem i njegov novi film „Za danas toliko“.

SLUŠAM

U današnje vreme se malo komponuje i sluša klasična muzika. Zato volim da slušam dela naše kompozitorke Anje Đorđević – od onih koje je komponovala za simfonijske orkestre, do šlagera i muzike za decu. Taj spoj klasike i popa je nešto što je tako retko i zato se iznova oduševim kad je slušam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst