RAT u Ukrajini – 783. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Битка за Часов Јар; Атентат на руског одборника у Запорожју (ВИДЕО/ФОТО)

Foto Tanjug/AP

Zašto je važan Časov Jar

Nakon oslobođenja Časovog Jara, ruska vojska će početi da napreduje prema Slavjansku i Kramatorsku, piše poljski list „Ržečpospolita“.

Foto Tanjug/AP

U Zaporoškoj oblasti dignut je u vazduh poslanik Akimovskog okružnog veća, saopštio je šef Zaporožskog javnog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov na svom Telegram kanalu.

-Još jedan teroristički napad u Zaporoškoj oblasti. Stigla je informacija da su teroristi digli u vazduh jednog poslanika Akimovskog okružnog veća, napisao je Rogov.

Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane: Veliki gubici VSu u ljudstvu, oborene rakete Storm šedou

Ruske trupe su pogodile skladišta municije i goriva, kao i radionice za proizvodnju i skladištenje bespilotnih letelica u 133 regiona;

Ruske oružane snage su zauzele povoljnije pozicije na donjeckom pravcu, Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 630 vojnika;

Foto: Jutjub/Agas Channel/arronlee33

Ruske oružane snage su odbile dva kontranapada na kupjanskom pravcu, gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su oko 30 vojnika;

Grupa Istok je poboljšala položaj duž linije fronta na južnodonjeckom pravcu;

Oružane snage Rusije su poboljšale taktičku situaciju i odbile 8 kontranapada Oružanih snaga Ukrajine na avdejevskom pravcu, neprijatelj je izgubio više od 380 vojnika;

Ruske oružane snage su oborile šest krstarećih projektila Storm Šedov, proizvedene u Velikoj Britaniji i dve protivradarske rakete HARM.

Patrušev: Rusija pooštrava mere bezbednosti

Dodatne mere za unapređenje civilne odbrane i osiguranje bezbednosti građana na severozapadu Rusije sada su posebno aktuelne u kontekstu intenziviranja diverzantskih i terorističkih aktivnosti ukrajinskih neonacista na teritoriji Ruske Federacije, rekao je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

Prema njegovim rečima, „pitanje je od posebnog značaja u kontekstu intenziviranja diverzantskih i terorističkih aktivnosti na teritoriji zemlje od strane ukrajinskih neonacista koji su usvojili fašističke metode“.

Foto: AP Photo/Darko Vojinovic/Shutterstock/Ilustracija

-Pošto nije uspeo da postigne uspeh na bojnom polju, zločinački kijevski režim, uz podršku anglosaksonaca i njihovih poslušnika, i uz njihovu direktnu koordinaciju, namerno vrši sabotažu nad civilnim objektima, granatira pogranične ruske regione, koristeći vatreno oružje protiv civilno stanovništvo, vrši terorističke napade na mestima masovnog okupljanja ljudi, organizuje atentate na državne službenike, javne ličnosti i novinare, naveo je sekretar Saveta bezbednosti.

Uništena 3 ukrajinska drona

Sistemi PVO uništili su tri ukrajinska drona iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Zelenski hvali pomoć Izraelu

Izrael, Sjedinjene Države, Britanija, Francuska i Jordan zajedno su se suprotstavili iranskim raketnim i bespilotniim napadima i to „sa maksimalnom efikasnošću“, rekao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u obraćanju javnosti. On je podsetio da Izrael nije članica NATO-a.

-Ceo svet je video iz akcija saveznika na nebu Izraela i susednih zemalja koliko zaista efikasno jedinstvo može biti u odbrani od terorizma, ako je politička volja – osnova jedinstva, rekao je on.

SAD priremaju novi paket pomoći Kijevu

Predsednik Predstavničkog doma SAD Majk Džonson rekao je da namerava da iznese na razmatranje kongresmena novi paket pomoći Ukrajini u vrednosti od 60 milijardi dolara kao poseban dokument, umesto zajedničkog zahteva Bele kuće koji takođe uključuje pomoć Izraelu i Tajvanu.

U četiri regiona Ukrajine objavljena je uzbuna za vazdušni napad

Uzbuna za vazdušni napad proglašena je u Sumskoj, Poltavskoj, Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Zaporoške oblasti koji kontroliše Kijev, pokazuju podaci sa onlajn mape ukrajinskog Ministarstva digitalne transformacije.

Prema izvoru, alarm u regionima se oglasio gotovo istovremeno – u 7.20.

Oružane snage Rusije napale su područje aerodroma u Hmeljnickoj oblasti

Ruske oružane snage napale su oblast vojnog aerodroma u predgrađu Starokonstantinov u Hmeljničkoj oblasti, rekao je koordinator podzemlja Nikolajeva Sergej Lebedev za RIA Novosti, pozivajući se na svoje kolege.

„Oko tri sata ujutru u Starokonstantinovu došlo je do detonacije“, rekao je sagovornik agencije.

BONUS VIDEO:

SLOBODA DUBOKO U TEMELjIMA SRBIJE: „Novosti“ u rodnom mestu srpske države

 

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst