FoNetdanas 22:05

Predsednik Kine Si Đinping stigao u dvodnevnu posetu Srbiji 1foto: F.S./ATAImages

Predsednik Kine Si Đinping stigao je večeras u dvodnevnu posetu Srbiji na poziv predsednika Aleksandra Vučića, koji ga je i dočekao na Aerodromu „Nikola Tesla“ sa najvišim državnim zvaničnicima.

Uz Vučića sa suprugom Tamarom Vučić, kineskog predsednika na crvenom tepihu dočekali su i premijer Miloš Vučević, predsednica Skupštine Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Marko Đurić, kao i nekadašnji predsednik Tomislav Nikolić sa suprugom Dragicom, te ambasadorka Srbije u Kini Maja Stefanović i kineski ambasador u Beogradu Li Ming sa suprugom.

Pre nego što je avion kineskog predsednika stigao čuli su se srpski lovci MiG-29 koji su ga pratili od granice.

U čast kineskog predsednika, koji je doputovao sa suprugom Peng Lijuan, na Aerodromu „Nikola Tesla“ postrojena je Garda Vojske Srbije, a kraći umetnički program izveli su ispred crvenog tepiha članovi Ansambla „Kolo“.

Svečana ceremonija povodom dolaska Sija Đinpinga biće održana sutra ispred Palate Srbija, gde će potom imati sastanak sa Vučićem sa kojim će razgovarati o širokom spektru tema – od političkih, preko ekonomskih i tehnoloških do saradnje u oblasti kulture.

Nakon sastanka u užem formatu, predviđen je plenarni sastanak delegacija Srbije i Kine na čelu sa Vučićem i Đinpingom, te ceremonija potpisivanja Zajedničke izjave i razmene potpisanih bilateralnih dokumenata. Predsednici Kine i Srbije potom će se obratiti medijima.

Biće organizovan i svečani ručak, tokom kojeg će kineski predsednik imati priliku da proba srpska jela i vina, a najavljen je i muzički program na srpskom i kineskom jeziku.

Uoči dolaska Đinpinga, koji je prethodno posetio Francusku, a posle Srbije putuje u Mađarsku, u Beograd su stigli i članovi kineske delegacije koja ukupno broji oko 400 članova.

Ministri finansija i trgovine Srbije Siniša Mali i Tomislav Momirović dočekali su na Aerodromu „Nikola Tesla“ ministre i druge zvanice iz Kine, tokom čije posete je predviđeno potpisivanje više od 30 sporazuma u različitim oblastima.

„Nastavljamo saradnju naših država kako bismo zajedno gradili bolju budućnost za naše građane. Ovo je nastavak dugotrajnog, prosperitetnog i čeličnog prijateljstva“, poručio je Mali.

U pratnji predsednika Kine su, prema navodima Kineskog međunarodnog radija, i član Glavnog komiteta Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (CK KPK), direktor Generalne kancelarije CK, kao i član Političkog biroa CK KPK.

Si Đinping je poslednji put bio u Srbiji 2016. godine, što je bila prva poseta predsednika Kine Srbiji nakon 32 godine. Tom prilikom je potpisana Deklaracija o strateškom partnerstvu. (kraj) vem

Vučić se sa Sijem Đinpingom sastao u oktobru prošle godine u Pekingu, tokom trećeg foruma „Pojas i put“, kada je potpisano 18 sporazuma, uključujući i Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine, koji bi uskoro trebalo da stupi na snagu.

Ovo je prva poseta predsednika Kine Evropi u poslednjih pet godina, odnosno od izbijanja pandemije kovida 19. Tokom aktuelne evropske turneje, Si Đinping obilazi samo tri evropske prestonice – Pariz, Beograd i Budimpeštu.

Zbog dolaska kineskog predsednika preduzete su velike mere bezbednosti, pa kinesku delegaciju obezbeđuje 3.400 policajaca.

Dolazak kineskog predsednika prenošen je na Prvom programu RTS-a, koji je oko 21:45 prekinuo emitovanje prve polufinalne večeri Pesme Evrovizije i prebacio tu manifestaciju na RTS2.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst