Poljacima nije pomogao ni sjajni Ščesni, Holanđani trijumfovali posle preokreta 1Foto: EPA-EFE/MARCIN BIELECKI

Fudbalska reprezentacija Holandije pobedila je Poljsku rezultatom 2:1 (1:1) u prvoj utakmici Grupe D na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.

Holanđani su tokom većeg dela utakmice bili opasniji po gol rivala, stvorili mnogo više šansi, ali su se Poljaci dobro branili, a iz retkih kontra napada uspevali da dođu do šansi za gol.

Ipak, u finišu meča Veghorst, koji je minut ranije zamenio Gakpoa, iskoristio je dekoncentraciju i umor defanzivaca rivala i doneo svom timu važnu pobedu u duelu sa rivalom za plasman u drugu fazu takmičenja.

Poljska, koja je igrala bez povređenog Levandovskog, povela je u 16. minutu, kada je Zjelinski dobro izveo korner, a Buksa za korak pobegao od Van Dajka i na prvoj stativi glavom poslao loptu u mrežu.

Poljacima nije pomogao ni sjajni Ščesni, Holanđani trijumfovali posle preokreta 2
Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Poljska – Holandija 2:1 (1:1)

Stadion: Folkspark (Hamburg). Gledalaca: 57,274.

Sudija: Soareš Diaš (Portugalija).

Strelci: 1:0 Buksa 16, 1:1 Gakpo 29, 1:2 Veghorst 82.

POLJSKA: Ščesni, Bednarek, Kivior, Salamon (od 86. Berežinski), Frankovski, Zalevski, Zjelinski )od 78. Pjotrovski), Romančuk (od 55. Sliz), Urbanski (od 55. Sviderski), Šimanski (od 46. Moder), Buksa.

HOLANDIJA: Ferbrugen, Damfris, Ake (od 87. Van de Ven), De Vrij, Van Dajk, Šuten, Virman (od 62. Vajnaldum), Reijnders, Simons (od 62. Malen), Gakpo (od 81. Veghorst), Depaj (od 81. Frimpong).

Nedugo zatim izjednačio je Kodi Gakpo, koji je šutirao sa ivice šesnaesterca, lopta je zakačila nekog od odbrambenih igrača, promenila pravac i prošla pored Ščesnog.

Poljaci su posle primljenog gola za kratko preuzeli inicijativu, međutim, do kraja poluvremena su Holanđani imali više prilika i veći posed lopte.

I u drugom delu se slično igralo – ekipa selektora Ronalda Kumana je napadala i stvarala šanse, dok su Poljaci uz dobru igru u defanzivi na golu imali i sjajnog golmana Ščesnog.

Kad se činilo da će se utakmica završiti bez pobednika Veghorst se u kaznenom prostoru oslobodio Salamona, Ake mu je uputio dobar pas, a centarfor Holanđana je poslao loptu u mrežu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst