MINISTAR informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović i pomoćnik predsednika opštine Žabari Predrag Tasić obišli su danas selo Polatna, kod Žabara, u kojem su završeni radovi na izgradnji širokopojasne telekomunikacione infrastrukture i uveden brzi internet u prve kuće ovog sela.

ПОЛАТНА КОД ЖАБАРА 190. СЕЛО КОЈЕ ЈЕ ДОБИЛО БРЗИ ОПТИЧКИ ИНТЕРНЕТ: Наставља се пројекат од стратешког значаја

Foto: Marina Jančević

– Polatna, kod Žabara, je već 190. selo u Srbiji koje je dobilo pristup brzom internetu, dok su u toku intenzivni radovi u još 112 sela širom Srbije. U Polatni već 29 domaćinstava ima internet priključak, kao i izdvojeno odeljenje osnovne škole „Heroj Rosa Trifunović“ koje će od sada imati mogućnost digitalne nastave. Projekat uvođenja brzog interneta tj. izgradnje širokopojasne telekomunikacione infrastrukture u ruralnim predelima Republike Srbije je projekat od strateškog značaja, sa ciljem povezivanja domaćinstava i izdvojenih odeljenja osnovnih škola na brzi internet. Prva faza ovog projekta obuhvata izgradnju približno 4.700 km optičkih trasa, za oko 700 ruralnih naselja, blizu 120.000 domaćinstava i oko 730 škola, dok će završetkom druge i treće faze, do kraja 2025. godine, preko 99% domaćinstava u RS imati fiksni optički pristup internetu, brzine preko 100 Mbps – izjavio je ministar Jovanović.

On je rekao da je u opštini Žabari kroz projekat Povezane škole koji je Ministarstvo okončalo prošle godine, završena izgradnja lokalne računarske mreže u 6 osnovnih škola, dok je na Akademsku mrežu RS (AMRES) povezano svih 14 lokacija osnovnih škola i njihovih izdvojenih odeljenja.

– Uvođenjem brzog interneta u selima, otvaramo nove mogućnosti i perspektive za ljude koji žive u ruralnim predelima. Elektronska uprava, digitalni udžbenici, elektronski dnevnik, časovi informatike i računarstva, kao i raznovrsni digitalni sadržaji su sada dostupni ne samo u urbanim sredinama, već i u selima širom Srbije. Pristup brzom internetu ne samo da donosi promenu u načinu na koji učimo i radimo, već ljudima u ruralnim područjima otvara vrata ka novim poslovnim mogućnostima korišćenjem elektronske trgovine. Takođe, priključkom na internet omogućen je i pristup televiziji tj. multimedijalnim sadržajima – brojnim televizijskim kanalima, zabavnim i naučnim programima, sportu i filmskim sadržajima, kao i uslugama fiksne telefonije – naglasio je Jovanović.

Tokom posete OŠ „Heroj Rosa Trifunović“ u selu Polatna prisustvovali su i predstavnici Telekoma Srbija i Rooaming Networks. Ministarstvo informisanja i telekomunikacija opremilo je školu sa laptop računarom i štampačem.

Napredak u realizaciji ovog projekta i plan za povezivanje sela se nalazi na sajtu Ministarstva mit.gov.rs.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Originalni tekst