Između Arčelik (Arçelik) podružnice Beko B.V. i podružnice Whirlpool Corporation, koja je u potpunom vlasništvu Whirlpool EMEA Holdings LLC, potpisan je ugovor kojim se pokreće Beko Europe – vodeći dobavljač održivih kućnih aparata u Evropi. Ovim Ugovorom takođe se dovršava definitivni sporazum da Arçelik stekne puno vlasništvo nad Whirlpoolovim operacijama na Bliskom istoku i Severnoj Africi (MENA).

Na osnovu obima proizvodnje u 2023. godini, udeo Whirlpoolovog evropskog poslovanja sa belom tehnikom i Arçelikovo glavno preduzeće u oblasti kućnih aparata, elektronike, aparata za klimatizaciju i malih kućnih aparata, koji i čine Beko Europe, ova novoformirana kompanija biće najveći dobavljač održivih kućnih aparata u Evropi. Beko Europe će, ovim ugovorom, imati više od 20.000 zaposlenih i proizvodni kapacitet od približno 24 miliona kućnih aparata godišnje u 11 proizvodnih lokacija. U vlasništvu Beko B.V je 75% novoformiranog preduzeća, a 25% u vlasništvu Whirlpool Corporation*. Tako će turski Arçelik sada imati operacije na 57 tržišta sa oko 55.000 zaposlenih. Kombinovani prihod kompanije dostiže približno 11 milijardi evra na osnovu rezultata iz 2023**, a godišnji proizvodni kapacitet kompanije će se značajno povećati kako ukupan broj proizvodnih objekata dostigne 45.

Završetak ove transakcije, Hakan Bulgurlu, izvršni direktor Arçelika, je ovako okaraktrisao: „Postavili smo jasne ciljeve za razvoj našeg poslovanja i tokom poslednjih deset godina krenuli put transformacije naše industrije. Sve ovo, našim potrošačima, kupcima, našim zaposlenima i našim akcionarima obezbeđuje i dodatnu vrednost. Naš rast smo omogućili pažljivim poslovanjem, revolucionarnim zajedničkim ulaganjima sa vodećim preduzećima kao što su Singer u Bangladešu i Hitachi u Aziji. Stvaranje Beko Europe označava još jednu ključnu prekretnicu na putu Arçelik Grupe, a ujedno i našu desetu godinu kontinuiranog rasta. Kao jedan od globalnih lidera, sa jakim pozicijama na tržištima sa visokim rastom, danas jačamo našu sposobnost da budemo snaga za napredak i promene, u službi planete i ljudi.”

Marc Bitzer, predsednik i izvršni direktor, Whirlpool Corporation, rekao je: „Zadovoljstvo nam je što smo stigli do završetka naše transakcije sa Arçelikom za formiranje Beko Europe. Ova prekretnica je početak uzbudljivog novog poglavlja u stvaranju još veće vrednosti za evropske potrošače kroz atraktivne brendove, održivu proizvodnju, inovacije proizvoda i potrošačke usluge. Radujemo se značajnim mogućnostima koje će Beko Europe otvoriti za potrošače koji stalno tragaju za poboljšanjem kvaliteta života u svojim domovima.”

Izvršni direktor Beko Europe, Ragıp Balcıoglu kaže: „Ovo je početak puta Beko Europe ka uspostavljanju održivog načina života u svakom domu u Evropi. Bićemo odgovoran partner industriji i potrošačima, aktivno koristeći svoju vodeću poziciju na tržištu za podizanje standarda, rešavanje problema efikasnosti i pokretanje inovacija u potrazi za boljom budućnošću. Mi razumemo potrebe naših kupaca i potrošača, i da se one stalno menjaju i rastu, pa je samim tim naš cilj da pokrenemo evropsku industriju kućnih aparata ka svetlijem, konkurentnijem i ekološki prihvatljivom pejzažu. Naši izuzetni i veoma komplementarni timovi igraće ključnu ulogu u ostvarivanju ove ambicije.”

Post Views: 25

Originalni tekst