SAVETNIK ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak izjavio je danas da je potrebno usvojiti „jedinstvenu panevropsku odluku“ o povratku u Ukrajinu vojno sposobnih muškaraca koji se nalaze u inostranstvu.

ПОДОЉАК О ВРАЋАЊУ УКРАЈИНАЦА ИЗ ЕУ: Усвојити јединствену одлуку о повратку војно способних

Foto MO Ukrajine

-Panevropsko rešenje je apsolutno neophodno pošto se ova diskusija sada vodi u Evropi, jer to zaista izgleda pomalo čudno – zemlja krvari, u ratu je i postoji čudna reputaciona komponenta, kada je mnogo mladih ljudi koji su u prvim mesecima rata uspeli da odu, ne samo da ne podržavaju svoju zemlju koja je u ratu ove dve godine, rekao je Podoljak, prenosi Unian.

On je napomenuo da će Evropa „proći kroz duge rasprave, ali će doneti ispravnu odluku“.

Po njegovom mišljenju, reputaciju Ukrajine pogoršava činjenica da vojno sposobni muškarci koji „vode neaktivan način života to manifestuju“.

-Ova odluka će biti doneta. I ovo tera mlade ljude da se sada zapitaju gde su, šta su i kako će se osećati sutra. Ne dešava se u životu da neko plati maksimalnu cenu, a neko uživa u ovom prelaznom periodu, a onda da dođe i kaže: “Mi smo takođe podržavali Ukrajinu u vreme teških istorijskih iskušenja”, zaključio je Podoljak.

Nedavno je vojno sposobnim građanima Ukrajine koji se nalaze u inostranstvu obustavljeno pružanje konzularnih usluga.

Osim toga, ukrajinska vlada donela je odluku prema kojoj će vojni obveznici od 18 do 60 godina moći da dobiju pasoš državljanina Ukrajine i pasoš za putovanje u inostranstvo samo na teritoriji Ukrajine.

U tom kontekstu, u evropskim zemljama intenzivirane su diskusije u vezi sa ostankom vojno sposobnih Ukrajinaca u Evropi.

Aneli Viks, savetnik Sektora za državljanstvo i migracionu politiku Ministarstva unutrašnjih poslova Estonije, rekla je da to ministarstvo nema plan za prinudnu repatrijaciju ukrajinskih državljana koji legalno borave u zemlji i pobegli su zbog rata.

Litvanske vlasti su ranije podržale ideju o vraćanju vojno sposobnih muškaraca na ukrajinsku teritoriju.

(Tanjug)

BONUS VIDEO – RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst