Foto: EPA-EFE/ESTELA SILVA

Ruski sud osudio je u odsustvu Ljusju Štajn, članicu pank grupe Pusi rajot, na šest godina zatvora zbog antiratnih objava na društvenim mrežama, objavio je u sredu ruski sud.

Štajn je proglašena krivom za širenje „lažnih vesti o ratu“ u vezi sa objavom na mreži X iz marta 2022. godine.

Kako se navodi, Štajn je u objavi optužila ruske vojnike koje je zarobila Ukrajina da „bombarduju strane gradove i ubijaju ljude“, prenela je ruska novinska agencija Medijazona.

Iz suda je saopšteno da će poslati Štajnovu na odsluženje kazne čim bude izručena Rusiji.

Ko je Ljusja Štajn?

Štajn je rođena u Moskvi pre 27 godina.

Bivša je gradska odbornica.

Jedna je od akterki dokumentarnog filma „Neustrašive: Žene koje se bore protiv Putina“.

Ovaj dokumentarac prati priču o tri mlade žene u Rusiji dok zauzimaju stav protiv predsednika Putina.

Boreći se za slobodnu Rusiju na tri veoma različita načina, žene formiraju svoju opoziciju kao politički kandidati i aktivistkinje.

Nekoliko nedelja nakon početka ruske invazije punog obima na Ukrajinu Štajnova, koja je takođe član grupe SK SOS koja brani LGBT prava, je pobegla iz kućnog pritvora u Moskvi sa svojom partnerkom i saradnicom iz Pusi Rajota Marijom Aljohinom, nakon čega su maskirane u raznosačice hrane napustile grad i stigle do Litvanije.

Vrata njenog stana bila su obeležena nalepnicom u obliku slova Z (simbol ruske invazije na Ukrajinu) i natpisom „Saradnik. Ne prodaj domovinu“.

Njih dve su dobile državljanstvo Islanda u maju 2023, gde su se i nastanile.

U maju 2022. Ministarstvo unutrašnjih poslova dodalo je Štajnovu na svoju poternicu zbog kršenja kazne iz avgusta 2021. nalik na uslovnu slobodu zbog ignorisanja bezbednosnih mera predostrožnosti zbog korona virusa pozivajući ljude da se okupe protiv hapšenja opozicionog političara Alekseja Navaljnog.

Štajn, Aljohina i drugi članovi protestne grupe više puta su u periodu 2021-2022 osuđivani na po 15 dana zatvora zbog učešća u protestnim akcijama i nedozvoljenim skupovima.

Pusi Rajot je postao popularan nakon što su tri članice  benda osuđene za „huliganizam motivisan verskom mržnjom“ zbog vratolomije u kojoj su upali u moskovsku Katedralu Hrista Spasitelja 2012. godine i otpevali „pank molitvu“ protiv Vladimira Putina, koji je tada bio premijer.

Aljohina i koleginica iz benda Nadežda Tolokonjikova su skoro završile izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne kada su amnestirane i puštene na slobodu u decembru 2013.

Njih dve su taj potez odbacile kao Putinov propagandni trik da poboljša svoj imidž uoči Zimskih olimpijskih igara 2014. koje su održane u ruskom letovalištu Sočiju.

Sud u Moskvi raspisao je krajem prošle godine međunarodnu poternicu za članicom benda „Pusi rajot“ Lusijom Štejn zbog, kako je navedeno, namjernog širenja lažnih informacija o ruskim oružanim snagama, prenijele su agencije navode TASS-a.

Septembra 2022. Švajcarski sud naložio je da tri članice Pusi Rajota da plate kazne do 300 švajcarskih franaka (305 dolara) kao nadoknadu sudskih troškova nakon što su iscrtale grafite na javnoj zgradi u kantonu Bern.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst