N1 Hrvatskadanas 08:03

Ozbiljno upozorenje: U Evropi se pojavljuje nova teroristička pretnja 1Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Evropske jedinice za borbu protiv terorizma i kontraobaveštajne službe uspešno su presrele najmanje četiri planirana teroristička napada koja su navodno planirali nedavno pristigli migranti, prenosi zagrebački N1.

Zvanične službe tvrde da je pretnja terorističkim napadom na najvišoj tački od 2015. godine, a da ovog puta pretnja dolazi i iz novih izvora, koje je daleko teže predvideti i presresti, navodi se u otkriću Volstrit žurnala.

Pre skoro deset godina Evropu je zahvatio talas napada iz pravca Islamske države, a ovoga puta pretnja dolazi od novopridošlih i loše organizovanih, ali dobro naoružanih migranata.

Evropske antiterorističke službe strahuju da Iran koristi veliki priliv migranata da „ubrizga“ svoje teroriste preko granice.

Evropske službe smatraju da manje i loše organizovane grupe koje deluju kao podružnice Hamasa, Hezbolaha (a samim tim i Irana) podstiču Evropljane da protestuju protiv rata u Gazi putem onlajn aktivizma, šireći tako antisemitizam pod maskom anticionizma i planirajući serija terorističkih napada ne samo na jevrejske zajednice širom EU, već i na okupljališta velikog broja ljudi u evropskim prestonicama.

Istrage su završene u decembru 2023.

U okviru istrage završene u decembru 2023. godine, austrijska i bošnjačka policija presrele su dve odvojene grupe avganistanskih i sirijskih izbeglica, koje su krenule sa kalašnjikovima, automatskim puškama i pištoljima.

Fotografije potencijalnih meta – izraelskih Jevreja sa evropskim adresama – kasnije su pronađene na njihovim mobilnim telefonima.

Istog meseca, nemačka savezna policija presrela je grupu tadžikistanskih osumnjičenih koji su navodno pripremali koordinirane terorističke napade na prepune katedrale u Kelnu i Beču tokom Božića.

Nekoliko dana kasnije, u Italiji su uhapšena trojica Palestinaca, pripadnika zloglasne grupe Brigada Al-Aksa, koji su planirali napad na evropske prestonice.

Uspešno sprečen pokušaj bombaškog napada

Nemačka policija je krajem 2023. uspela da locira članove i simpatizere Hamasa koji su planirali napad na obližnje jevrejske zajednice, a u toj je operaciji bilo uhapšeno najmanje četvero osumnjičenih.

Federalni tužioi su istragom utvrdili da su nemački borci Hamasa zakopali oružje pod zemljom pre nekoliko godina, ali tačna lokacija njihovog bunkera s podzemnom zalihom još uvek nije pronađena.

Nešto ranije te godine, uspešno je sprečen pokušaj bombaškog napada na sinagogu u gradu Bohumu, iza kojeg je, navodno, izravno stajala iranska vlada, prenosi Dnevnik.hr.

Švedska je 2021. uhapsila iranske agente pristigle tokom migrantskog vala 2015.

Zadatak im je bio likvidacija uticajnih čelnika jevrejske zajednice.

Pretvarajući se da su izbeglice iz Avganistana, dvojac je 2015. aplicirao za azil u Švedskoj, a on im je i odobren dve godine kasnije.

Protivterorističke jedinice sumnjaju da iza para stoji Islamska Revolucionarna Garda, prenosi N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst