K. D.danas 17:06

GrađevinaFoto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

Na Kritu je otkrivena ogromna, kružna, 4.000 godina stara kamena građevina, za koju arheolozi još ne znaju čemu je služila, ali pretpostavlju da je iz Minojskog perioda i da je korišćena za verske obrede, javljaju grčki medji, a prenose zapadne agencije.

Novo arheološko otkriće nalazi se na lokaciji predviđenoj za radarsku stanicu novog aerodroma na najvećem grčkom ostvru koji bi trebalo da bude otvoren do 2027. kod mesta Kasteli od ranije poznatomo bogatom minojskom arheološkom nalazištu.

Ruševine lavirintske zgrade od 1.800 kvadratnih metara, nalik automobilskom točku, pojavile su se tokom nedavnog arheolškog iskopavanja i mogle bi da dovedu u pitanje izgradnju aerodroma projektovanog za 18 miliona putnika godišnje koji bi trebalo da zameni aerodrom u Iraklionu, drugi po veličini u Grčkoj.

-Svi razumemo vrednost i značaj kulturnog nasleđa, kao i potencijal razvoja i projekat novog aerodroma. Moguće je nastaviti sa aerodromom, a da se antikvitetima daju zaštita koju zaslužuju – najavila je Lina Mendoni, grčka ministarka kulture, inače po obrazovanju arheolog, koja nije isključila ni mogućnost promene lokacije aerodroma.

Prema procenama iz Ministarstva kulture, novootkrivena građevina “korišćena je između 2.000 i 1.700 godine pre Hrista, a nastala je u vreme građenja prvih palata na Kritu, uključujući Knosos i Festos”. Kako je saopšteno, “neke od njenih karakteristika uporedive su sa ranim minojskim pčelinjacima prekrivenim stepenastim kupastim krovovima i grobnim humcima u drugim delovima Grčke”.

Grčki mediji tvrde da je “tokom radova na novom aerodromu Kasteli i njegovim putnim vezama do sada je otkriveno najmanje još 35 arheoloških nalazišta”, uz podsećanje da je “krajem 20. veka celo utvrđeno naselje iz 3. milenijuma pre Hrista iskopano, a zatim uništeno zbog građevinskih radova za Međunarodni aerodrom u Atini”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Povezane vesti

Najnovije

Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 15. i 16. jun 2024.

Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Dragan Velikić, pisac

Danas su jedine dnevne novine koje ne uređuje podzemlje.

– Dragan Velikić, pisac

Originalni tekst