(Beta) – U Višem sudu u Nišu rešeno je svih 27 predmeta, formiranih po izjavljenim žalbama protiv rešenja Gradske izborne komisije (GIK) o junskim izborima, saopštila je danas portparolka tog suda Emilija Stošić.

Prema njenim rečima, 24 predmeta rešena su tako da su usvojene žalbe i poništena rešenja GIK.

„U navedenim predmetima, GIK će dalje  postupati u skladu sa odredbom člana 87 stav 5 Zakona o lokalnim izborima“, kazala je Stošić.

U dva predmeta, dodala je Stošić, žalbe su odbijene, a u jednom predmetu odlučeno je kao u sporu pune jurisdikcije, shodno članu 87 stav 2 Zakona o lokalnim izborima, odnosno usvojena je žalba, poništeno rešenje GIK i prigovor podnosioca je odbačen.

Ona je dodala da su konkretni razlozi za donošenje odluke u svakom pojedinačnom predmetu izneti u obrazloženju sudskih odluka, koje su objavljene na internet prezentaciji Republičke izborne komisije (RIK).

Za 24 žalbe opozicije koje je Viši sud usvojio GIK ima rok od 10 dana da donese nova rešenja, a u slučaju da nisu zadovoljne ni tim odlukama GIK, opozicione liste kao i pojedinci mogu ponovo da podnesu žalbu Višem sudu.

Post Views: 47

Originalni tekst