ČUVENI sovjetski tenk T-34, koji već 18 godina kao eksponat stoji na platou kod Odmarališta Crvenog krsta na Vršačkom bregu, postao je nebezbedan za decu, koja se, uprkos istaknutoj zabrani, na njega svakodnevno penju.

НИЈЕ ВИШЕ ТЕНК ЗА ВРШАЧКИ БРЕГ: Хоће ли чувени совјетски оклопњак Т-34 бити премештен код граничног прелаз Ватин? (ФОТО)

Foto: J.J.Baljak

Poklopac je otvoren i nesmetano se može ući u njegovu unutrašnjost, koja je puna smeća i insekata, a postoje i drugi otvoreni delovi, na kojima se mali penjači mogu ozbiljnije povrediti.

Iako se Vrščani od prvog dana pitaju zašto je tenk postavljen baš na tom mestu, na kom se okupljaju vršački mališani, kao i brojna deca iz cele Srbije tokom rekreativne nastave, tek sada se pojavila konkretna ideja da se to 28 tona teško oklopno vozilo iz bezbednosnih razloga premesti na drugu lokaciju. Simbolično je predloženo da to bude ulaz u Vršac iz pravca Rumunije, budući da su sovjetski vojnici upravo tim putem i sa identičnim tenkovima 1944. ušli u grad i oslobodili ga od fašista.

Foto: J.J.Baljak

Velizar Vemić

– Ideja je da se ovaj tenk, koji je star preko 50 godina, postavi nedaleko od graničnog prelaza Vatin, prekoputa postojećeg spomenika borcima, koji su 1941, u Aprilskom ratu, na tom položaju poginuli braneći grad od upada okupatora. Ponovo bismo ga ofarbali u zeleno i stavili na betonsko postolje. Simbolično bi bio okrenut ka Vršcu – kaže, za „Novosti“, major u rezervnom sastavu Velizar Vemić.

I SUBNOR Vršac je stao iza te priče.

– Tenk T-34 je simbol pobede u Drugom svetskom ratu. Bilo bi lepo da ga do 2. oktobra, kada obeležavamo osam decenija od oslobođenja Vršca, postavimo pored međunarodnog puta, kao podsetnik na taj značajan istorijski trenutak za naš grad. Ujedno, on bi bio i turistička atrakcija – ističe predsednik vršačkog SUBNOR Dragoljub Đorđević.

Foto: J.J.Baljak

Dragoljub Đorđević

Osim odobrenja lokalne samouprave, za realizaciju tog poduhvata neophodno je i da se obezbedi specijalno vojno vučno vozilo, koje bi tenk prevezlo na novu lokaciju. Taj transport će biti veliki izazov, budući da je put na bregu pun oštrih vijuga. Prilikom selidbe na Crveni krst 2006, tenk je zbog toga, nedaleko od cilja, pao sa vučnog vozila. Teškom mukom je ponovo bio natovaren i postavljen na mesto na kom se sada nalazi.

Deca slikala cvetiće

OVAJ tenk je korišćen za obuku vojnika do sredine devedesetih godina prošlog veka, kada je naša vojska izbacila iz upotrebe sve tenkove T-34. Od 2001. je kao eksponat stajao u krugu vršačke kasarne „Žarko Zrenjanin“, koja nije preživela potonje masovno gašenje vojnih garnizona širom Srbije. Već 2006, kada je sav inventar iz kasarne morao biti iseljen, tadašnje Opštinsko veće je odlučilo da ga postavi na današnju lokaciju. Deca su ga u međuvremenu, u sklopu likovne akcije, oslikala veselim motivima, kako bi ga barem na taj način prilagodila ambijentu u kom se nalazi.

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Originalni tekst