Betadanas 19:04

Nenadić: Što pre popraviti zakone, malo je verovatno da ćemo čekati četiri godine za nove izbore 1Foto FoNet Milica Vučković

Programski direktor nevladine organizacije Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić, koji se nalazi na čelu Radne grupe Skupštine Srbije koja se bavi implementacijom preporuka ODIHR o poboljšanju izbornih uslova, izjavio je danas da je bitno probati da se izborni zakoni što pre poprave, jer je „malo verovatno“ da će se na naredni izborni proces čekati četiri godine.

„Imamo češće vanredne nego redovne izbore. Tako da što pre počne nešto da se radi to će imati više smisla. Trenutak je ujedno i nepovoljan, je junski izbori u nekim lokalnim samoupravama još nisu okončani“, rekao je Nenadić za televiziju N1.

Na pitanje da li je realno da preporuke budu primenjene u narednih šest do sedam meseci, kako je rekla predsednica Skupštine Ana Brnabić, kazao je da je rano prognozirati i dodao da i kada Radna grupa predloži zakon, svaki mora da usvoji parlament.

„Tu će se u stvari pokazati još bolje postoji li zaista politička volja da se ovde promene stvari i pomere se sa mrtve tačke“, ocenio je Nenadić.

Govoreći o dosadašnjim zadacima Radne grupe, kazao je da oni nisu mogli da budu ispunjeni jer su poslanici vladajuće većine odbijali da se izjasne o predlozima, ali da je inicirana izmena rada Radne grupe i da predstavnici civilnog društva do sutra treba da dostave mišljenje na predlog o tim izmenama koji im je poslala Brnabić.

„Ono što je tu najbitnija promena je sistem odlučivanja. Predviđa se da ukoliko neko od članova ne bude imao svoj predlog ili ne bude želeo da podrži predlog nekog drugog člana, njegov glas praktično neće biti uzet u obzir. Drugim rečima, brojaće se samo glasovi onih koji su nešto predložili, nešto podržali“, objasnio je on.

Ukoliko se, kako je naveo Nenadić, predstavnici vlasti ili neke druge grupe ponovo ne bi izjašnjavali ni o jednom predlogu, to ne bi zaustavilo rad grupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Povezane vesti

Najnovije

Izbori 2024

I dalje neizvesna većina u Starom gradu: Gde je zapelo, oko programa ili funkcija? 10

Izbori 2024danas 18:06

I dalje neizvesna većina u Starom gradu: Gde je zapelo, oko programa ili funkcija?

Nakon izbora 2. juna jedina neizvesna opština u Beogradu ostala je opština Stari grad u kojoj je lista koalicije „Biram Stari grad“ mogla da formira vlast uz pomoć liste Marka Bastaća, „Čuvari Starog Grada“ koja je ostvarila treći najbolji rezultat na teritoriji ove opštine. Od objavljivanja rezultata vode se pregovori između dve strane, mada je iz javnih nastupanja nosilaca ovih lista teško zaključiti oko čega se oni zapravo spore.

Originalni tekst