Vučić je imao većinu u Beogradu (većinu koja je proizvod i izborne patologije), ali je nije formirao iz političkih razloga (jer njegov režim još zavisi od EU, pa se i pritisci koji stižu odatle moraju uvažiti). I tu presudnu većinu nisu činili samo članovi Nestorovićevog pokreta. Bio je još poneki labilni predstavnik naroda na desnici. Opozicija naravno gura priču da Vučić nije imao većinu. I ponovo naglašava, pored narativa o navodnoj izbornoj krađi, i priču da vlast nije legitimna ako zavisi od preletača. Formalno, tu postoji konsenzus oko takozvanog legitimiteta: ni Vučić neće tobože da mu vlast zavisi od Nestorovića, od „preletača“, kao što ni Nestorović tobože ne bi na takav način da obezbedi većinu vlasti koja bi onda bila „nelegitimna“.

Vlast može biti nelegitimna samo zbog izborne patologije, ne zbog famoznih preletača. Jer kako neko koga je smislio Vučić kao deo izbornog inženjeringa može biti preletač ako nikad nije otišao od Vučića? E, sad, to što je neko pomislio da su entiteti „Mi – glas iz naroda“ (Nestorović) i Nacionalno okupljanje (Zavetnici i Dveri) opozicija, pa glasao za njih, to je samo dokaz uspeha inženjeringa. I povodljivosti dela birača. Vučić se uvek trudio i da onima kojima je nelagodno da za njega glasaju direktno, omogući da to urade elegantnije, na indirektan način. Naročito onima koji misle da su takozvane patriote. I još da su putinofili. Ne znajući valjda, naivni, da nema ovde većeg Zavetnika od Vučića samog. Uvek ima i onih koji su još uvek za kralja i otadžbinu, a protiv umišljenog kvazimonarha Vučića, a opet daju glas indirektno za Vučića. Tako je bilo u Beogradu na izborima i 2022. Pa je jedan „monarhista“ tada omogućio formiranje beogradske vlasti. U izbornoj igri dovođenje u zabludu nije nelegitimno.

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 07. MARTA, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

Post Views: 42

Originalni tekst