Pjevačica rođena u Imotskom, Neda Ukraden, dvaput je pokušala otići na Eurosong, a ta misija joj je uspjela 1981. no ne u ulozi koju je priželjkivala.

Naime, Ukraden je na Jugoviziji 1969. predstavila pjesmu ‘Dilema’ s kojom je osvojila 11. mjesto. Sedamnaest godina kasnije, natjecala se s velikim hitom ‘Šaj, rode, Šaj’. Iako je uz Lepu Brenu bila glavni favorit, pobjedu je odnijela Doris Dragović s pjesmom ‘Željo moja’.

No Neda je 80-ih godina pak uspjela otići na popularni glazbeni spektakl. Ona je 1981. godine zajedno s Jadrankom Stojaković i Ismetom Krvavac bila prateći vokal Seidu Memić Vajti u pjesmi ‘Lejla’.

‘To iskustvo, taj odlazak u Dublin je bilo nešto najljepše što mi se dogodilo što se tiče inozemstva. Mi smo bile rasterećene, divno smo se družile. Nas tri spavale u istoj sobi, provodile divno vrijeme, Irska je bila božanstvena. To je bilo vrijeme jedne drukčije Eurovizije. Sada je Eurovizija, čini mi se, više globalni geopolitiči, strateški više nego glazbeni događaj. Zaista sjećam se toga s velikom dozom radosti, nostalgije i stvarno su to bila neka druga vremena’, kazala je za Radio M.

(Express / Scena.story)

Originalni tekst