Italijanski pljosnati hleb sličan našoj pogači jeste fokača. Samo testo fokače obavezno sadrži maslinovo ulje. Aromatično bilje poput ruzmarina, origana, timijana zajedno dodacima kao što je luk, masline, čeri paradajz, paprike, ali i sir ili nešto mesno nam pored dekoracije služi i za poboljšanje ukusa.

НАЈМЕКША, НАЈУКУСНИЈА И НАЈЛЕПША ПОГАЧА СА БЕЛИМ ЛУКОМ: Италијани су богови теста, а ово је њихов рецепт за фокачу

Foto Shutterstock

Tajna dobre fokače leži u izradi dobrog testa. A ko to radi bolje od Italijana? Niko. Da bi fokača ispunila zadovoljavajuće uslove, spolja treba da bude hrskava, a unutra vazdušasta.

Hleb treba da bude što tanji i peče se u okruglim ili pravougaonim tepsijama, poput pogače.

Sastojci:

 Za testo: 

* 450 gr brašna

* 350 ml tople vode
* kašičica šećera
* svež kvasac pola pakovanja 25 gr
* pola kašičice soli
* 50 ml maslinovog ulja

 Za prelivanje i ukrašavanje: 

* grančica svežeg ruzmarina

* beli luk 2-3 čena
* maslinovo ulje
* krupna morska so

Foto Shutterstock

Pripreme:

Kvasac izmrviti u toplu vodu i dodati šećer, ostaviti da odstoji 15 minuta, kako bi se kvasac aktivirao. U brašno dodati so, potom kvasac, neprestano mešati dok se ne dobije fino mekano testo.

Na kraju dodati maslinovo ulje i nastaviti sa mešanjem. Testo prekriti folijom ili kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji pola sata na sobnoj temeraturi, trebalo bi da se udvostruči.

Nakon toga premesiti testo uz mali dodatak brašna. Staviti testo u nauljen pleh (maslinovo ulje) razvući u tanku pogaču i još jednom ostaviti prekriveno testo da odstoji pola sata, nakon toga vrhovima prstiju napraviti udubljenja u koje možemo staviti masline, čeri, sušeni paradajz.

Peći na umerenoj temperaturi do 200 C oko 15 minuta, naravno u prethodno zagrejanoj rerni.

Naseckati svež ruzmarin (može i suvi, bosiljk, čubar, timijan), beli luk pomešati sa maslinovim uljem, premazati toplu fokaču i posoliti krupnom soli.

Veoma jednostavno, a ukusno.

(Stil)

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Originalni tekst