U okviru Optima konferencije, koja je posvećena sportistima i rekreativcima i koja na jednom mestu okuplja stručnjake iz oblasti fizičkog vaspitanja i fitnesa, renomirani klinički farmakolog i profesor, dr. Janko Samardžić, održao je inspirativno predavanje na temu „Mineral koji pravi razliku – Zašto je magnezijum važan za zdravo vežbanje“.

Profesor dr. Samardžić istakao je koliko je zapravo magnezijum bitan za pravilno fukncionisanje organizma, posebno u kontekstu energetskog metabolizma, smanjenja umora i iscrpljenosti, kao i bržeg oporavka nakon vežbanja.

Magnezijum je zapravo nevidljiv, ali neizostavan element za naše funkcionisanje, za održavanje naše vitalnosti i životne energije. Možemo ga uporediti i sa malim dirigentom unutar našeg tela, koji usmerava procese stvaranja energije iz proteina, ugljenih hidrata i masti, čineći nas sposobnima da se nosimo sa izazovima treninga i svakodnevnog života. Postoje različiti izvori magnezijuma, ali se onaj iz vode i to pre svega mineralne vode smatra najboljim izborom, jer praksa pokazuje da kada neko ima grčeve u mišićima, najčešći uzrok leži ne samo u nedostatku magnezijuma, već i u nedovoljnom unosu vode“, rekao je profesor dr. Samardžić tokom predavanja.

Prema evropskoj regulativi i standardima, preporučeni dnevni unos magnezijuma za odraslu osobu iznosi 375 mg. Dobra vest je što, na primer, 1 litar Mg Mivele sadrži 343 mg, što gotovo da zadovoljava dnevne potrebe za magnezijumom. Za razliku od nekih drugih oblika magnezijuma koji se pojavljuju u hrani ili dodacima ishrani, prirodni magnezijum koji se nalazi u Mg Miveli je u rastvorljivom obliku i zato ga organizam lako apsorbuje.

Mg Mivela, zahvaljujući svom sastavu i fizičko-hemijskim karakteristima, nadoknađuje magnezijum izgubljen vežbanjem i pojačanim znojenjem i zato kod profesionalnih sportista i rekreativaca magnezijuma igra veoma veliku ulogu. Često su trenizi veoma naporni i traju dugo, a da bi se postigli rezultati i ciljevi, organizam mora da bude sposoban da se brzo oporavi. U tome mu pomaže i magnezijum. Zato je preporuka da se Mg Mivela pije odmah nakon vežbanja, kako bi značajno doprinela relaksaciji mišića, pored toga što će osvežiti i ugasiti žeđ.

Profesor dr. Samardžić dodaje i da magnezijum nije samo gorivo za naše mišiće, već i da on igra i važnu ulogu u očuvanju zdravlja nervnog sistema, jer nam obezbeđuje psihofizički balans, što je važno kod ostvarivanja svih dnevnih zadataka i ciljeva.

Stručna analiza i zanimljivo predavanje profesora dr. Samardžića inspirisalo je sve prisutne da dodatno istraže benefite ovog esencijalnog minerala.

Post Views: 2

Originalni tekst