Dan posle posete Beogradu, Miroslav Lajčak imao je sastanke sa predstavnicima institucija u Prištini, prenosi RTS.

Posle susreta sa predsednicom privremenih institucija u Prištini Vjosom Osmani, premijerom Aljbinom Kurtijem i glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Bisljimijem, odgovarajući na pitanje da li je vlada u Prištini spremna da odloži odluku u vezi sa suspenzijom dinara, Lajčak je rekao da će informacija o tome biti saopštena sutra.

„Pomenuli smo pitanje odluke Centralne banke. Ali, neću da budem portparol vlade. Biće informacija koja će vam sutra biti saopštena“, rekao je Lajčak.

Ocenio je i da je u normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine bilo malo pomaka.

„Razgovarali smo i o tome koliko možemo da postignemo pre izbora (za Evropski parlament). Što se tiče dijaloga, prošle godine smo imali dobre rezultate, bilo je dogovora o energetici i priznanju registarskih tablica, ali malo je bilo pomaka u normalizaciji odnosa“, rekao je Lajčak.

Još jednom je naglasio da EU podržava nastavak dijaloga Beograda i Prištine i istakao da je potrebno što pre da se putem dijaloga dođe do normalizacije.

“Što pre. Želimo da se dijalog nastavi, jer poces donosi mnogo koristi“, rekao je Lajčak.

Istakao je da će, posle razgovora u Beogradu i Prištini, analizirati sve što je čuo u prethodna dva dana.

Informisaću članice i lidere EU i pripremićemo naredne korake u ovom procesu. Želimo da se nastavi proces normalizacije, jer donosi benefite svim građanima koji žive ovde. Razgovori su bili korisni i potrebni“, naglasio je specijalni izaslanik Evropske unije.

Originalni tekst