Tog dana kada su proglasili da stiže još jedan kraj sveta, bila je neka žurka, jer uvek bude žurka, i zabava, deca su tražila tortu repete, svirala je neka lagana muzika, a onda se iza razigranih ljudi pojavila pečurka. Velika kao palac devojčice, pa velika kao palac njenog tate.

Tako je počeo Veliki rat. Tako je počeo Fallout.

A rat, kakav je da je, rat se nikada ne menja. War never changes, tako glasi refren koji smo toliko dobro naučili.

Do narednog jutra, kraj sveta nije stigao – jedva da su stigli i oni dronovi koje su Iranci poslali da putuju sporije nego Beograđani u 26-ici u popodnevnom špicu – pa smo na miru mogli da nastavimo sa svojim životima.

I sa Falloutom.

Ako ovako izgleda ta postapokalipsa, Bože me oprosti, možda nam i neće biti toliko loše: serija „Fallout“, na Amazon Primeu, jeste verovatno najbolja serijsko-filmska adaptacija neke video-igre.

(Uz „The Last of Us“, samo bez često samozaljubljene pretencioznosti te inače odlične serije. I jedna i druga nam pokazuju u šta se čovečanstvo pretvara kada civilizacija nestane, samo što to čine na dijametralno suprotne načine.)

Uspešno je, dakle, mutirala (sic!) sa naših računara i konzola na ekrane koje smo nekada zvali malima, premda igranje, pa ni površno poznavanje igara nije prerekvizit za gledanje; osam epizoda vratolomne zabave koja će se na svakih pet minuta zaustaviti da vas pita šta biste Vi uradili i šta mislite o čovečanstvu, onom koje je dovelo do Velikog rata i onom koje će doći posle njega.

To što je za sve zaslužan Džonatan Nolan, brat nešto poznatijeg reditelja, samo je fora više: ako je Kristoferov „Openhajmer“ najavio moralne dileme upotrebe nuklearnog oružja, burazer, odgovoran za neuspeli „Westworld“ na kojem je ispekao zanat, taj je zaplet doveo do svog šarenog vrhunca. Da, ovako bi izgledao svet danas da je tamo šezdesetih godina, kada su svi vozili „kadilake“, živeli u svojim art deko kućama, snimali kaubojce i gledali teve u boji, jedna od dve sile stvarno pritisnula dugme.

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 18. APRILA, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

Nedeljnik 640

Post Views: 12

Originalni tekst