SRBIJA i grad Beograd od 26. do 28. aprila biće centar evropske košarke, a Beogradska arena biće dom najboljih timova Lige šampiona, koji će učestvovati na Fajnal-foru.

ИСТОРИЈА КОШАРКЕ СЕ ПИШЕ У БЕОГРАДУ! Игра се на паркету који кошта 1,7 милиона евра (ВИДЕО)

Foto: Nebojsa Parausic

Fajnal-four finale Lige šampiona u Srbiji biće po mnogo čemu prvi. Biće igran u jednoj od najvećih dvorana, a takođe, biće prvi put da se u seniorskoj konkurenciji zvanični meč igra na specijalnoj podlozi. Ranije je korišćen na Svetskom prvenstvu za košarkašice do 19 godina, a ove godine na Ol-star meču.

Menadžer Košarkaškog saveza Srbije za organizaciju međunarodnih takmičenja Dejan Damnjanović govorio o jedinstvenoj atmosferi u kojoj će se završni turnir FIBA Liga šampiona igrati.

– Radi se o najnovijoj tehnologiji kada je reč o sportu. To je veoma skupa tehnologija. Niko od od nas ne očekuje da to u bliskoj budućnosti postane standard i da u svakoj dvorani možemo da vidimo takvo nešto. Nisam siguran da je to bliska budućnost, ali možda će se koristiti za desetak godina. Ili za takmičenja koja spadaju u rang najkvalitetnijih i najelitnijih. Ta tehnologija košta preko 1,7 miliona evra, poručio je Damnjanović.

O samoj podlozi rekao je…

– Najvažniji je kakav je osećaj košarkaša koji su na parketu, odnosno na ovoj podlozi. Sve ono što utiče na igru, odskakanje lopte, svetlost, koja dolazi od LED ekrana, koji se nalaze ispod stakla, momenat klizanja… Kompanija koja je radila taj dizajn vodila je vodila računa o svemu. Istina je da stikeri mogu da prouzrokuju klizanja ili povrede košarkaša što naravno niko ne želi. Staklo koje ide pred LED ekrana ima posebne sitne gravure koje štite košarkaše da ne dođe do proklizavanja. Ta podloga je veoma kompaktna, govorimo i o odskakanju lopte, koje je ravnomerno, poručio je i dodao:

– Znate da imamo tzv. mrtve pozicije na parketu posle nekog vremena korišćenja gde lopta neće odskočiti kao što inače odskače. Kod ove podloge to se ne može dogoditi. To je druga stvar, koja je godinama testirana. Sledeća oblast koja je morala da se ispita, je momenat svetlosti koja dolazi od LED ekrana. Posebni difuzori su ubačeni u LED podlogu da razliju svetlost, da ta refleksija svetlosti, koja dolazi odozdo ne utiče na košarkaše, rekao je Dejan Damnjanović, a prenela „Arena sport“.

BONUS VIDEO: TAJNA NAJVEĆEG FUDBALSKOG STADIONA NA SVETU: Ovo je lista TOP 10 „hramova fudbala“

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv „Novak, pariske priče„. Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

DRUGI DERBI U ČETIRI DANA: Zvezda juriša na četvrtu uzastopnu duplu krunu, Partizan čeka na trofej od 2019. godine

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu, zbivanja iz tih država se prate iz minuta u minut, uživo, ali postoje i prateći događaji do kojih su dovela vojna dejstva, a koji privlače ogromnu pažnju svetske javnosti. Sport je jedan od segmenata života na koje je rat takođe uticao, a predstojeće Olimpijske igre – Pariz 2024, posebno su zanimljive ovih dana, zbog „ruske situacije“.

24. 04. 2024. u 13:44

Originalni tekst