DO eskalacije sukoba na uzavrelom Bliskom istoku moglo bi da dođe već ovog vikenda, nakon što je Vašington juče poručio da očekuje da će Iran za 24 do 48 sati napasti Izrael kao odgovor na bombardovanje iranskog konzulata u Damasku u kojem je ubijeno 16 osoba, uključujući i trojica generala Revolucionarne garde.

ИРАН УДАРА НА ИЗРАЕЛ СА 100 ДРОНОВА? Вашингтон најављује да би Техеран могао да покрене одмазду против Тел Авива

Foto Tanjug/AP

SAD poručuju da udar Teherana na Tel Aviv biti veći nego inače, ali da neće biti tolikih razmera da bi Vašington bio uvučen u rat, dok američki zvaničnici sa svih zvučnika već danima apeluju na Iran da ne sprovodi odmazdu protiv Izraela, kojeg smatra glavnim krivcem za napad u sirijskoj prestonici.

Kako je za američki list „Volstrit džurnal“ izjavio neimenovani zvaničnik iz SAD, izveštaji američkih obaveštajnih službi ukazuju na to da će Iran u roku od nekoliko dana izvesti udar, verovatno na izraelsko tlo. Dodao je da se Izrael priprema za mogući udar na južni ili severni deo zemlje. Revolucionarna garda je, navodno, dala iranskom vrhovnom vođi ajatolahu Aliju Hamneiju nekoliko opcija za udar na izraelske ciljeve. Među njima je i direktan napad na Izrael sofisticiranim raketama srednjeg dometa.

Prema izvorima Si-Bi-Es-a, udar Irana bi mogao uključiti više od 100 dronova i na desetine projektila usmerenih na vojne ciljeve unutar zemlje, kažu zvaničnici, dodajući da bi se Teheran mogao odlučiti za napad manjeg obima kako bi izbjegao dramatičnu eskalaciju.

Iran je posle smrtonosnog napada u Damasku više puta najavio da će se osvetiti Izraelu za pogibiju visokih vojnih zvaničnika, uprkos tome što Tel Aviv negira optužbe. Hamnei je nedavno upozorio da će doći do napada rekavši da je „zli režim napravio grešku i da mora biti kažnjen, i biće“. „Blumberg“ je ranije ove nedelje, pozivajući se na neimenovane izvore, objavio da SAD i njihovi saveznici veruju da je napad Irana na Izrael neizbežan.

Stalna misija Irana pri UN istakla je da bi namera Teherana da kazni Izrael zbog napada na iranski konzulat u Siriji bio izbegnut da je Savet bezbednosti UN osudio taj napad.

Ograničili putovanja

SAD su zbog pretnji od napada Irana ograničile putovanja svojim zvaničnicima u Izrael. Američka ambasada je saopštila da je osoblju rečeno da ne putuje izvan područja Jerusalima, Tel Aviva ili Berševe iz opreza. I francusko ministarstvo spoljnih poslova apelovalo je juče na svoje državljane da ne putuju u Iran, Liban, Izrael i na palestinske teritorije, zbog postojanja opasnosti od širenja sukoba na Bliskom istoku.Francuski MSP je na „Iksu“ naveo da će se rođaci francuskih diplomata u Iranu vratiti u Francusku, kao i da je francuskim državnim službenicima zabranjeno da vode bilo kakve misije u Iranu, Libanu, Izraelu i na palestinskim teritorijama.

– Da je Savet bezbednosti UN osudio čin agresije cionističkog režima na naše diplomatske prostorije u Damasku i potom priveo pravdi njegove počinioce, imperativ Irana da kazni ovaj odmetnički režim možda bi bio izbegnut – naveli su na „Iksu“.

U međuvremenu, SAD su naglasile Iranu u saopštenju da nisu bile umešane u atak na iransku ambasadu u Damasku.

– Upozorili smo Iran da ne koristi ovaj napad kao izgovor za dalju eskalaciju u regionu ili da napadne američke objekte ili osoblje. SAD ne žele eskalaciju sukoba na Bliskom istoku – izjavila je portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer.

Istovremeno, američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je sa šefovima diplomatije Kine, Turske i Saudijske Arabije i zatražio od njih da iskoriste svoj uticaj na Iran i odvrate Teheran od potencijalnog napada na Izrael naglasivši da dalja eskalacija nije ni u čijem interesu.

O zaoštravanju situacije na Bliskom istoku u kojem već više od šest meseci bruji rat između Izraela i palestinske grupe Hamas svetski mediji pišu već nedeljama. Posle incidenta u iranskoj ambasadi u sred poslednjih pregovora o mogućem prekidu vatre u Pojasu Gaze izveštaji o uvlačenju Teherana u sukob znatno su se pojačali.

Analitičari ocenjuju da Iran nema vojne sposobnosti za značajnu konfrontaciju. Moguća alternativa je napad preko iranskog saveznika, Hezbolaha, koji od 8. oktobra skoro svakodnevno razmenjuje vatru sa Izraelom preko granice iz Libana. Te razmene su se pojačale minulih nedelja.

– Hezbolah je veoma sposoban, čak i više nego Hamas. Ima na stotine hiljada raketa i projektila na granici koje mogu da stignu sve do južnog Izraela. Oni bi imali sposobnost da naprave značajnu štetu Izraelu – rekao je za Bi-Bi-Si Džo Bučini, bivši direktor komunikacija u Centralnoj komandi američke vojske.

Američki predsednik Džo Bajden ranije je upozorio Iran da će SAD ponuditi gvozdenu podršku Izraelu u slučaju napada Irana.

– Učinićemo sve što možemo da zaštitimo bezbednost Izraela – rekao je Bajden.

Netanijahu je, istovremeno, poručio da je njegova vlada spremna da se suoči sa svakim bezbednosnim izazovom, upozorivši da će Izrael naneti štetu svakoj zemlji koja mu nanese štetu. Izraelski ministar odbrane Joav Galan rekao je da bi svaki direktan iranski napad na izraelsku teritoriju zahtevao odgovarajući izraelski odgovor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst