Desetine demonstranata zauzele su danas zgradu na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, zabarikadirali ulaze i istakli palestinsku zastavu kroz prozor, u poslednjoj eskalaciji demonstracija protiv rata između Izraela i Hamasa koje su se proširile na univerzitetske kampuse širom Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Asošijeted pres (AP).

Kako navodi AP, na video snimcima, koji se šire društvenim mrežama, vide se demonstranti u kampusu na Menhetnu kako ispred Hamilton Hola postavljaju nameštaj i metalne barikade ispred te zgrade, jedne od nekoliko koje su bile „okupirane“ i tokom protesta za građanska prava i protiv rata u Vijetnamu 1968.

Organizatori protesta su u objavi na Instagramu, nešto posle ponoći (po američkom vremenu) pozivali ljude da zaštite logor i pridruže im se u Hamilton holu.

Propalestinski demonstranti sa Univerziteta Kolumbija ignorisali su ultimatum koji je istekao juče, piše Gardijan, da napuste svoj logor ili rizikuju suspenziju. Univerzitet je saopštio da je počeo sa suspenzijama.

„Počeli smo da suspendujemo studente kao deo ove sledeće faze naših napora da osiguramo bezbednost u našem kampusu“, navodi univerzitet na svojoj veb stranici.

„Kada se pokrene disciplinska akcija, donošenjem odluka se bavi nekoliko različitih jedinica u okviru univerziteta na osnovu prirode prekršaja“.

Ultimatum, koji postavlja rok za ponedeljak od 14 časova, usledio je nakon što je predsednik univerziteta Minuš Šafik objavio da su pokušaji da se postigne kompromis sa organizatorima protesta propali. Ona je rekla da ta institucija neće pokleknuti pred zahtevima.

Organizatori protesta su u saopštenju optužili univerzitet za „nasilnu eskalaciju“ i izrazili spremnost da intenziviraju svoje akcije kao odgovor, prenosi Danas.

„Današnja pretnja dolazi nakon nekoliko dana bezuspešnih pregovora u kojima je univerzitet odbio da ozbiljno razmotri naše zahteve za otuđenje, finansijsku transparentnost i amnestiju za studente i fakultete disciplinovane u pokretu za oslobođenje Palestine“, dodaje se u saopštenju.

Njujorški kampus Kolumbije postao je centar niza koledž protesta širom SAD protiv izraelskog šestomesečnog rata u Gazi, koji je doveo do smrti više od 34.000 Palestinaca, raseljenja stotina hiljada drugih i doveo obalsku teritoriju do ivice gladi.

Demonstracije su pokrenule optužbe za antisemitizam usred izveštaja jevrejskih studenata da su bili izloženi pretnjama i uvredama.

Protestni aktivisti su, kao odgovor, tvrdili da su optužbe za antisemitizam pojačane u pokušaju da se ućutka kritika Izraela.

Post Views: 45

Originalni tekst