Svaki pokušaj da se sukob u Ukrajini poveže sa saradnjom Irana sa Rusijom politički su motivisani, izjavio je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani.

„Kao što je više puta navedeno, svaki pokušaj da se rat u Ukrajini poveže sa bilateralnom saradnjom između Islamske Republike Iran i Rusije je akcija vođena isključivo zlonamernim političkim ciljevima“, naveo je on u izjavi nakon sastanka lidera Grupe sedam (G7), prenosi TASS.

U zajedničkom saopštenju nakon samita 14. juna, lideri G7 pozvali su Iran da se uzdrži od pomoći Rusiji u ratu u Ukrajini i upozorili u suprotnom na moguće sankcije.

G7 je takođe upozorio Iran na „zlonamerne akcije koje bi mogle destabilizovati situaciju na Bliskom istoku“.

Portparol Kanani je istakao „nepokolebljivu posvećenost Irana ljudskim pravima“ i „napomenuo da se postizanje plemenitih ciljeva ljudskih prava u međunarodnoj areni sada suočava sa značajnim izazovima, od kojih je najneposredniji ravnodušnost i neaktivnost lidera G7 prema sistematskom ubijanju i masakru nad Palestinacima“ od strane Izraela.

„Iran će delovati odlučno u zaštiti i odbrani svoje nacionalne bezbednosti i interesa od bilo kakvog neproračunatog ponašanja ili akcija“, naglasio je on.

TASS piše da su Moskva i Teheran više puta demantovali navode o isporukama iranskog oružja i tehnologije Rusiji.

Post Views: 8

Originalni tekst