U našem okruženju jedino Srbija ima bolničku ustanovu specijalizovanu za lečenje trudnica koje imaju kancer. U Centru za onkofertilitet na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra pomoć mogu potražiti i žene i muškarci kojima je dijagnostifikovano ovo oboljenje, a koji tek planiraju da se ostvare kao roditelji. Zato pored građana Srbije, dolaze i pacijenti iz Republike Srpske, Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije ukoliko imaju upute za lečenje u toj ustanovi. U njoj pored lečenja, dobijaju i reči ohrabrenja.  

Piše: Marija Dukić

U široj javnosti nedovoljno je poznato da je u Univerzitetskom kliničkom centru Srbije još 1952. godine doktor Franc Novak uradio prvu radikalnu trahelektomiju na svetu i tako postavio  temelje za razvoj onkofertiliteta. Ovaj zahvat izvodi se na pacijentkinjama koje imaju invazivni rak grlića materice. Ranije je ženama sa tim malignitetom vađena cela materica. Doktor Franc Novak je uspeo da odstrani samo kancerom obuhvaćeni deo grlića i zahvaljujući tome, svojoj pacijentkinji je očuvao mogućnost da postane majka.

Danas se ovaj zahvat redovno koristi u lečenju te vrste maligniteta, a da podvig doktora Franca Novaka ne ostane usamljen, sedamdeset godina kasnije pobrinuo se lekarski tim Nacionalnog centra za fertilitet i onkofertilitet, koji takođe pripada Kliničkom centru.

Stručni tim jedinstven u regionu

„Kod nas već više od decenije dolazi sve veći broj žena koje imaju različite probleme vezane za maligna oboljenja“, kaže za B&F Katarina Jeremić Stefanović, načelnica Centra za  onkofertilitet. Ona i njene kolege počele su zajednički rad kada je 2012. godine pokrenut projekat Ministarstva za nauku i tehnologiju pod nazivom „Kancer i humana reprodukcija“. Tada je na Kliničkom centru oformljen konzilijum lekara posvećenih ovoj grani medicine. Ovaj multidisciplinarni tim stručnjaka, jedinstven u regionu, činili su različiti specijalisti – ginekolozi, onkolozi, hemioterapeuti, endokrinolozi i druge struke, u zavisnosti od toga koji tumor je bio u pitanju.

Katarina Jeremić Stefanović, foto: Nebojša Marjanović

„Kad god smo imali novu pacijentkinju, sastajali bismo se i zajedno donosili odluku kako ćemo je lečiti. Ako bi nam se javila trudnica koja ima kancer, cilj je bio da je lečimo uz zadržavanje trudnoće. Ako su se javljale žene koje imaju ginekološki rak a žele da očuvaju plodnost, onda bismo nalazili rešenje za njih, a to je najčešće bilo zamrzavanje reproduktivnih ćelija. Jer, hemoterapija i cistostatici narušavaju funkciju jajnika i može se desiti da unište značajan broj jajnih ćelija”, pojašnjava Katarina Jeremić Stefanović.

Konzilijum je posle nekoliko godina prerastao u Centar za onkofertilitet na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra, a 2021. je odlukom Ministarstva zdravlja postao  Nacionalni referentni centar za onkofertilitet i očuvanje plodnosti. Zatim je u okviru njega formirano posebno odeljenje koje prima pacijente sa ovim zdravstvenim problemima, a potom i Udruženje za očuvanje fertiliteta i onkofertilitet Srbije u kojem oboleli mogu da zatraže bilo koji savet vezan za svoje oboljenje.

„Ovde imamo relativno mlade stručnjake, vođene entuzijazmom i ambicijom ne samo da pomognu sadašnjim pacijentkinjama već i da otkriju najbolje medicinske prakse koje će biti korisne i budućim pacijentkinjama”, objašnjava naša sagovornica šta je bio motiv zaposlenih da se, pored svog redovnog posla, dodatno angažuju na posebnom odeljenju za onkofertilitet. Njihov rad podržava i RFZO, koji finansira zamrzavanje jajnih ćelija, spermatozoida i embriona pacijenata koji su mlađi od 40 godina i nemaju agresivne tumore.

I lepa reč može biti lekovita

U poslednjih deset godina kroz konzilijum i Centar je prošlo oko 1.000 pacijenata. Najveći broj njih čine žene, premda ima i muškaraca sa oboljenjima koje mogu ugroziti plodnost. Nažalost, broj obolelih od karcinoma stalno raste, a posebno zabrinjava činjenica je da je među njima sve više mladih, na šta ukazuje i podatak da su pacijentkinje koje dolaze u Centar većinom stare između 18 i 40 godina, navodi Katarina Jeremić Stefanović.

Rak dojke čini 40% svih malignih oboljenja kod trudnica, a ovaj malignitet je najzastupljeniji i kod celokupne populacije u reproduktivnom dobu. Slede ga kancer grlića materice, jajnika, testisa, melanom, ali i limfomi i leukemije. Stoga planiranje i vođenje trudnoće u slučaju neke od malignih bolesti, koja je posebno rizična, mora biti multidisciplinarno. Upravo iz tog razloga je  oformljen centar koji okuplja različite specijaliste na jednom mestu.

Njihov posao je zahtevan, ali i jako delikatan, jer pored određivanja terapija i izvođenja operacija, pacijentima je potrebno razumevanje za situaciju u kojoj se nalaze i ohrabrenje da ne odustaju od borbe. „To nije samo naša dužnost, mi to radimo iskreno“, ističe Katarina Jeremić Stefanović“, „jer u pitanju su ljudi pred kojima bi trebalo da je život, a oni su primorani da se bore za njega. Ovo što radimo je njihov zalog za budućnost. A ponekad i za sadašnjost, jer mnogima od njih je potrebna motivacija da istraju u toj teškoj borbi“.

Naučni doprinos Centra

Stručnjaci Centra za onkofertilitet izvode i veoma složene hirurške zahvate, od kojih naša sagovornica izdvaja sledeći primer: „U saradnji sa urolozima izvršili smo uspešan laparoskopski zahvat na trudnici i odstranili joj veliki tumor bubrega. To je neinvazivna metoda koja je veoma dobro odrađena. Pacijentkinja je iznela trudnoću do termina i sve je bilo u redu”.

Katarina Jeremić Stefanović naglašava da upravo ovakvi uspesi najviše motivišu nju i njene kolege da istraju u svojim naporima i omoguće ženama obolelim od kancera da se tokom ili posle lečenja ostvare i kao majke. Kako bi im maksimalno povećali šanse za to, sarađuju sa svojim kolegama iz zemlje i inostranstva, pa ako im nekada zatreba drugo stručno mišljenje vrlo lako dolaze do njega. Redovno prate naučna istraživanja iz sveta, a prema rečima naše sagovornice, trenutno su jako zainteresovani za oblast koja se odnosi na izvlačenje jajnih ćelija iz zamrznutog tkiva jajnika. Svoja iskustva i otkrića publikuju kroz naučne radove, knjige i nastupe na međunarodnim kongresima.

„Sada smo posvećeni formiranju nacionalnog registra pacijentkinja sa malignitetom u trudnoći i pacijentkinja koje planiraju potomstvo posle lečenja kancera. U tom poslu nam pomažu stručnjaci Fakulteta organizacionih nauka koji prave specijalne programe za ove svrhe. Kada projekat bude završen, umrežićemo sa internacionalnim registrom iz Brisela da bismo delili informacije. To će nam obezbediti pristup ogromnoj bazi podataka na osnovu kojih ćemo moći da vršimo obuhvatnija istraživanja i da pravimo protokole lečenja koji su se dokazali na velikom broju slučajeva iz prakse“, ističe Katarina Jeremić Stefanović.

Izvor: https://bif.rs/2024/03/i-posle-borbe-sa-kancerom-moguce-je-postati-roditelj/

Post Views: 25

Originalni tekst