Vest da je Viši sud u Zagrebu ponovo oduzeo starateljstvo nad sinom Severini Vučković i presudio u korist Milana Popovića, razbesnela je javnost, mnoge žene, a među njima i Anu Bekutu koja se sada oglasila i u otvorenom pismu prozvala mnoge.

Bekutu je rastužila odluka suda u Zagrebu i nije joj jasno kako je moguće da je Vučkovićevoj dete ponovo oduzeto:

Foto: Miša Obradović

 

– Hoće li da se nađe neko da napokon stane na kraj ovoj agoniji jedne majke? Imaju li oni koji odlučuju o sudbini njenog deteta svoje dete? Ako nemaju dete, imaju li barem svoju majku? Ako nemaju ni dete niti poznaju svoju majku, imaju li zrno savesti? Kako je moguće da se u Evropskoj uniji, zdravoj i pravoj, majci može oduzeti dete koje želi da živi s njom? Ako se ovo dešava Severini, šta se, pobogu, dešava nekoj nepoznatoj, sirotoj ženi koja nema ni prostor, ni advokata ni sredstvo da se bori za svoje dete? – započela je Ana i nastavila da proziva sve one koji su naneli štetu Severininom sinu: 

– Jasno mi je da Severina nekom može i da smeta – uvek su ljudima smetale lepe, pametne i jake žene. Ali, nije mi jasno, godinama mi nije jasno kako oni koji odlučuju o sudbini tog dečaka ne misle o njemu? Zar je moguće da je mržnja prema Severini, sklonost korupciji i trulež sistema jača od empatije prema jednom dečaku koji nikome ništa nije skrivio i koji želi da bude sa svojom mamom? Severina – nemaš izbora nego da ustraješ i boriš se. Nema drugog načina i nema drugog puta nego da stisneš zube kao i proteklih 11 godina i boriš se za svog sina. I on i mi znamo koliko ga voliš. Drži se. Volimo te – napisala je Ana.

Osim Bekute, Severinu su podržale brojne javne ličnosti među kojima i reper Igor Panić Nući, Suzana Perić, Vesna Đogani, Seka Aleksić, Vedrana Rudan i mnogi drugi. 

Foto: ATA Images

 

Podsetimo, nakon presude Višeg suda u Zagrebu, oglasila se i Severina koja je bila skrhana zbog svega ovoga:

– Nosim ga od kada je bio mala kap na dlanu. Od kada se rodio smo samo nas dvoje. Prvi zub, prva temperatura, prvi koraci. Tata se povremeno pojavljivao (kao i dan danas) i odlazio. I onda je odjednom odlučio biti otac. Od tada, već gotovo 11 godina, traje mučenje i agonija mog deteta i mene. Ročišta, saslušavanja, ispitivanja, prijavljivanja, veštačenja. Znaš da ništa pogrešno nisi napravila. I ne veruješ da ti se to opet događa. I nisi kriva. Na svoje dete nikada nisam glas podigla, a kamoli išta slično. Ne postoji ama baš nikakav razlog zbog kojeg dete ne bi trebalo živeti u svom domu u kojem se rodilo, sa mnom, svojom bakom, ljudima koje zna od rođenja – napisala je juče pevačica i dodala:


– Sad su Vrhovni suci dali svoj obol. Digli su ruku u ime mog deteta, koje nikad nisu videli, s kojim nikad nisu razgovarali, koje ima svoj život, svoje misli i koji trpi torturu, i ja skupa s njim. Ne da mi se sada tražiti nepravilnosti u odlukama Vrhovnoga suda, ne da mi se više tražiti ikakve nepravilnosti, a pogotovo ove koje su one suprotne postojećoj praksi… Ja sam mama. On je moja kap na dlanu, a ja ću se boriti do zadnje kapi krvi za nju. Svoju kap na dlanu. Moje dete živi i ide u školu u Zagrebu, za razliku od njegovog oca. Sramota me ove države da se ovakve stvari rade detetu, da ja ne smem o tome govoriti da ne bih nekoga uvredila – napisala je Vučkovićeva i otkrila kada će viđati dete:

– Pojednostavljeno, ovo zapravo znači da ću ponovno svoje dete, koje sam rodila, odgajam, školujem, koje je živelo sa mnom od rođenja, viđati utorkom i četvrtkom od 16 do 20 sati i svaki drugi vikend subotu i nedjelju. Prošla sam svu golgotu hrvatskog pravosuđa pa ću i ovu Vrhovnog suda. Kažu da su ukinuli presudu zbog proceduralnih razloga. Je*ali vas ‘proceduralni razlozi’. Je*ala vas i korupcija u ovoj državi. Jednom ste uspeli, ovaj put nećete! – zaključila je ona na svom profilu na Instagramu. 


Originalni tekst