NIKADA u kvalifikacionim grupama za Evropsko ili Svetsko prvenstvo nisu bili bolje plasirani od trećeg mesta, a počeli su da se bore za završne turnire još u ciklusu za kontinentalnu smotru 1996. u Engleskoj.

ГРУЗИЈА НАПРАВИЛА СЕНЗАЦИОНАЛАН УСПЕХ: Никада ни други у групи, а стигла на ЕУРО 2024

Foto: EPA-EFE/ZURAB KURTSIKIDZE

Mogli su do prethodnog šampionata preko baraža Lige nacija, ali ih je u završnom meču rasplakao Goran Pandev koji je golom u finišu odveo Severnu Makedoniju na Euro. Ono što tada Gruzijci nisu uspeli jesu preksinoć u meču protiv Grčke gde ih je Fortuna pogledala i omogućila im da boljim izvođenjem penala (4:2) posle 120 minuta bez golova eliminišu Grčku i prvi put u istoriji overe vizu za Evropsko prvenstvo.

Kako je Gruzija porasla do te mere da su njihovi verni navijači došli u priliku da preplave teren u Tbilisiju posle odlučujućeg penala Kvekveskirija? Pre svega fanatičnim radom i ugrađivanjem kockicu po kockicu u mozaik uspeha. Mozak i motor tima Hviča Kvaračkelija zbog povrede nije dočekao penal triler, ali je i pored toga imala junaka u golmanu Giorgiju Mamardašviliju. A da iza svega ne stoji samo trenutak inspiracije i sreće dovoljno govore reči nekadašnjeg selektora Gruzije Vladimira Vajsa.

– Koliko se tim promenio od momenta kada sam ga ja predvodio? Mnogo i to najviše zahvaljujući fantastičnom usponu mlađih igrača koji su postali osovina nacionalnog tima. Ekipa sada ima mnogo više iskustva i kvaliteta. Uz to promenjen je i stil. Nekada smo igrali više defanzivno, vrebajući prilike iz kontranapada, moglo bi se reći da smo igrali inteligentno. Sada je reprezentacija mnogo ofanzivnija. Srećom, nije se ponovila istorija, kod Grka se nije pojavio neko kao Pandev pre četiri godine. Presrećan sam i slavim zajedno sa narodom Gruzije – istakao je slovački stručnjak.

Gruzija će na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj biti u grupi sa Portugalijom, Turskom i Češkom.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv „Novak, pariske priče„. Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst