Iako je njegova hospitalizacija uspešno držana u tajnosti (bar desetak dana), i iako prvo nije rečeno zašto odsustvuje sa dužnosti – juče je obelodanjeno – američki ministar odbrane Lojd Ostin je u bolnici, još od 22. decembra.

Pentagon je juče objavio detalje o Ostinovoj „kontinuiranoj hospitalizaciji“.

„Ostin je hospitalizovan još 22. decembra, a pušten je kući dan kasnije. Zatim je u ponedeljak, 1. januara, primljen na intenzivnu negu u vojnoj bolnici Volter Rid u Marilendu, usled jake boli koju je osećao“, saopštili su iz Pentagona.

Nakon tog dana, kada ministar odbrane više nije mogao da obavlja svoje dužnosti, njegova zamenica, Ketlin Hiks je obaveštena da treba da preuzme hitno i neophodno. Iako je ona tada bila u Portoriku, na odmoru, koji je preuzimanjem dužnosti prekinut, nije joj rečeno zašto je Ostin odsutan, prenosi Gardijan.

Petorica američkih zvaničnika potvrdilo je slično: „Tek tog dana je i Bajdenu i drugim visokim zvaničnicima Bele kuće rečeno da je Ostin hospitalizovan 1. januara“.

Gledano po značaju njegove funkcije, Ostin je drugi najvažniji čovek na čelu vojske SAD, dakle, nalazi se direktno ispod američkog predsednika Bajdena. Shodno tom položaju, njegova dužnost je da bude dostupan u svakom trenutku, kako bi odgovorio na bilo koju krizu nacionalne bezbednosti.

Dakle, njegova je obaveza da u svakom trenutku bude spreman da komunicira sa drugim zvaničnicima, ali i da reaguje u slučaju nuklearnog napada. A to je, svakako, teško uraditi iz kreveta… iz kreveta na intenzivnoj nezi, zar ne?

S druge strane, postavlja se pitanje zašto Pentagon danima nije objavio tako važnu vest? Niti su Bajden, niti Savet za nacionalnu bezbednost, niti najviši čelnici Pentagona znali za ovaj nesrećan slučaj.

Dakle, informacije o njegovoj bolesti, o tome koliko je ozbiljna i do kada će biti u bolnici su zapanjujuće netransparentni.

Takva tajnovitost, u trenutku kada SAD žongliraju sa bezbrojnim krizama nacionalne nezbednosti, kosi se sa glavnim načelima američke politike, tvrde tamošnji analitičari.

Pentagon je u nedelju saopštio da je do kašnjenja u informisanju o stanju ministra Ostina, došlo zbog toga što je šef njegovog kabineta bio bolestan. A sam ministar odbrane je u subotu rekao da „preuzima punu odgovornost za tajnovitost u vezi sa njegovom hospitalizacijom“.

Ipak, iako je u nedelju objavljeno da je do „kontinuirane hospitalizacije došlo“, nisu navedeni nikakvi detalji. Tako ni danas nije poznato ništa o medicinskim merama, procedurama, i o tome šta se zapravo dogodilo pa je Ostin završio na intenzivnoj.

General-major Pentagona, Pat Rajder je rekao da je Ostin smešten na intenzivnu zbog „njegovih medicinskih potreba“. Krajnje nedefinisano.

Američki Kongres je obavešten tek u petak, neposredno pre Pentagonovog saopštenja, a državni sekretar SAD Entoni Blinken rekao je da ni on „nije bio upoznat sa Ostinovim zdravstvenim stanjem“.

Nekoliko zakonodavaca tvrdi da prekid komunikacije sa američkim ministrom odbrane pokreće ozbiljna pitanja o kompetentnosti rukovodstva Pentagona. Demokratski i republikanski poslanici u komitetu za oružane snage Predstavničkog doma, pozvali su Pentagon da bude transparentan kada se radi o Ostinovom zdravlju.

„Na više pitanja nismo dobili odgovore, dakle, kakva je medicinska procedura i kakve su to komplikacije nastale. Niti kakvo je trenutno stanje sekretara i kada je izvršena delegacija dužnosti. Naravno, tu je i pitanje zašto se kasni u obaveštavanju predsednika i Kongresa o ovom pitanju“, piše u zajedničkoj izjavi zakonodavaca.

Najviši republikanac u senatskom komitetu za oružane snage, Rodžer Viker, takođe je komentarisao propuste u informisanju o Ostinovoj hospitalizaciji, i iskazao ozbiljnu zabrinutost povodom toga.

„Kada jedan od dva nacionalna komandna organa zemlje nije u stanju da obavlja svoje dužnosti. porodice vojnika, ali i svi članovi Kongresa i kompletna američka javnost zaslužuju da znaju sve okolnosti i detalje.“

Međutim, Pentagon tvrdi da je Ostin bolje, a ako je verovati njihovim rečima „ministar odbrane jeste ostao u bolnici, ali se dobro oporavlja se i raspoložen je“.

Post Views: 10

Originalni tekst