Srbija je zabeležila najveći pad rezultata u izveštaju Fridom hausa „Nacije u tranziciji 2023“ koji pokriva 29 evropskih i azijskih država, a ta organizacija navodi da je Srbija doživela istorijski pad zbog nastojanja predsednika Aleksandra Vučića da konsoliduje vlast u 2023. godini, piše danas Glas Amerike.

„Dva uzastopna masovna ubistva u maju su izazvala proteste koji su trajali tokom leta, na šta je srpska vlada odgovorila nameštenim vanrednim izborima u decembru“, piše u izveštaju „Nacije u tranziciji 2023“ Fridom hausa.

Kako se navodi, funkcionisanje demokratskih institucija u Srbiji i dalje je osporavano, rad Skupštine bio je narušen sličnim problemima koji su doveli do parlamentarnog i izbornog bojkota opozicije od 2019. do 2022. godine, prenosi Danas.

„Većina je ugušila skupštinsku debatu zakazivanjem sednica samo 24 sata unapred, predsednik parlamenta, poslanikSrpske napredne stranke, zloupotrebio je položaj i nije delovao kao neutralni arbitar“, navodi Fridom haus.

Ekspertkinja Fridom hausa za Balkan Aleksandra Karpi izjavila je za Glas Amerike da je to najveći pad ove godine u celom regionu koji obuhvata 29 zemalja, od centralne Evrope pa sve do centralne Azije.

„S obzirom na to koliko je ova godina bila istorijski važna u našem izveštaju, veoma je primetno da je Srbija i dalje imala ovaj strmoglavi pad. Sada vidimo medijski sistem kojim skoro u potpunosti dominira vladajuća stranka, a posebno Vučić. Kada to spojite sa lokalnim vlastima koje masovno podnesu ostavke, da bi se otvorio put do tih izbora, bila je to veoma teška godina za srpsku demokratiju“, rekla je Karpi.

Post Views: 31

Originalni tekst