NA krčedinskoj adi, danas je započela evakuacija oko 200 konja i goveda zarobljenih na višim delovima ostrva, takozvanim gredama. Prva tura , između 20 i 30 grla je, prema rečima Marka Maruinkovića, izvršnog direktora šumarstva i ekologije u JP „Vojvodinašume“ je prebačena na sigurno, a akcija će nastaviti sve dok se sve životinje ne evakuišu sa Krčedinske ade. Životuinje se prebacuju brodom, skelom i čamcima.

ЕВАКУАЦИЈА ЖИВОТИЊА НА КРЧЕДИНСКОЈ АДИ: На вишим деловима острва заробљено око 200 коња и говеда

foto privatna arhiva

foto privatna arhiva

JP „Vojvodinašume“ je na raspolaganje stavilo ljudske i tehničke kapacitete, a evakuacija će, kako navode u ovom preduzeću, trajati dok se  sva grla ne avakuišu.

foto privatna arhiva

Prema saznanjima „Novosti“, brod kojim će se stoka evakuisati, oko podne je stigao na Krčedinsku adu, i evakuacija životinja je počela, a prva tura životinja je krenula prema obali.

Usled vosikih voda Dunava u ovom delu godine, na Krčedinskoj adi su ostale zarobljene domaće životinje, oko 200 konja i goveda. Na inicijativu Pokrajinske vlade, kao i molbu vlasnika stoke koja je juče pristigla, JP „Vojvodinašume“ je započelo evakuaciju stoke. 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije, u dogovoru sa vlasnikom, životinjama zarobljenim na Krčedinskoj adi, juče su  odneli  hranu.

Na jako nepristupačnom i rizičnom terenu, na dve odvojene lokacije koje su udaljene od obale 1,2 kilometra i tri kilometra, Specijalistički timovi Sektora za vanredne situacije čamcima su preneli hranu i nahranili oko 130 grla konja i krava koje se nalaze na ovoj adi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

90 DANA BEZ ODGOVORA: I dalje nema rezultata obdukcije za Stefana, Bojana i Igora - Priština i dalje krije kako su ubijeni Srbi u Banjskoj

90 DANA BEZ ODGOVORA: I dalje nema rezultata obdukcije za Stefana, Bojana i Igora – Priština i dalje krije kako su ubijeni Srbi u Banjskoj

PUNIH 90 dana prošlo je od tragedije u Banjskoj, 24. septembra, kada su u sukobu sa takozvanom kosovskom policijom stradala trojica Srba – Stefan Nedeljković (31) iz Zvečana, Igor Milenković (50) i Bojan Mijailović (30) iz Leposavića. Stefan, Igor i Bojan sahranjeni su nakon šest dana agonije kroz koje su prošle njihove porodice. Međutim, njihova agonija tog dana nije završena – tri meseca kasnije, oni i dalje ne znaju kako su stradali njihovi najmiliji – rezultata obdukcije ubijenih Srba još uvek nema, a nema ni naznaka da će ih uskoro biti.

27. 12. 2023. u 07: 00

Originalni tekst