Francuski reprezentativac i najveća zvezda tog tima Kilijan Mbape govorio je sinoć na redovnoj konferenciji za štampu svog tima uoči prve utakmice protiv Austrije. Početak turnira za svetske vicešampione, međutim, za novog napadača Reala bio je manje važna tema.

Francuski predsednik Emanuel Makron raspisao je vanredne parlamentarne izbore za 7. jul, a kako ankete predviđaju, kranje desničarski Nacionalni savez Marin le Pen mogao bi osvojiti najviše glasova, čime bi i u Francuskoj višegodišnji trend ekspanzije desničarskih ideologija dostigao novi nivo. Kilijan Mbape, iskoristio je sinoć priliku da otvoreno govori o tome i izrazi svoju zabrinutost.

„Nikada ranije nismo imali ovakvu situaciju“, rekao je Mbappe. „I zato želim da razgovaram sa celim francuskim narodom, ali i sa omladinom. Mi smo generacija koja može da napravi razliku. Vidimo da ekstremi kucaju na vrata moći, ali mi imamo priliku da oblikujemo budućnost naše zemlje“.

Njegov saigrač Markus Turam prethodno je rekao kako apeluje na svoje sugrađane da se svakodnevno zalažu za to da se Nacionalni savez ne dokopa političke moći.

„Delim njegovo mišljenje. Delim isto mišljenje kada sam govorio o različitosti, toleranciji i poštovanju“, rekao je Mbape. „Sutrašnja utakmica je veoma važna, ali postoji nešto što je važnije od utakmice.

Kilijan Mbape je potom rekao da je on izričito protiv ekstremnih stavova.

„Želim da budem ponosan što predstavljam Francusku i ne želim da predstavljam zemlju koja ne odgovara mojim vrednostima ili našim vrednostima“, govorio je on.

Francuski fudbalski savez pozvao je u subotu da se poštuje neutralnost nacionalnog tima i da se političke teme ne mešaju sa temom fudbala i reprezentacije. Francuski fudbalski savez je rekao da su igrači slobodni da izraze svoje stavove.

Post Views: 137

Originalni tekst