Taman kada se učini da predizborna kampanja u Americi poprima „normalan“ tok, desi se nova drama. Ovoga puta nije u pitanju Tramp, iako smo se navikli na to da je skandal sinonim za njegovu pojavu. Svoju priliku da režira novu dramu ovaj put je dobio i Bajden.

Specijalni savetnik Ministarstva pravde SAD, Robert Hur, objavio je izveštaj kojim dovodi u pitanje, između ostalog, i mentalno stanje aktuelnog predsednika Džoa Bajdena.

U izveštaju se navodi da Bajden pati od ozbiljnih problema sa pamćenjem koje je „zamagljeno“ i „jadno“, što je izazvalo zabrinutost u vezi sa time da li je on uopšte sposoban da vodi zemlju. Pored toga, u izveštaju stoji i  da je uznemirujuće to da (a možda i budući) predsednik Amerike ne može da se seti kada je bio potpredsednik ili kada mu je preminuo sin.

Aktuelni američki predsednik ovaj izveštaj je video kao direktnu pretnju njegovoj budućnosti i nešto što ozbiljno može da poljulja pobedu na predstojećim izborima.

Prliku da „povrati kontrolu“ dobio je ubrzo nakon izveštaja specijalnog savetnika. Ipak, Bajden kao Bajden.

Umesto da je iskoristi, čini se da je samo potvrdio ono o čemu je Hur pisao. Na konferenciji za medije govorio je o tome kako je „sa njegovim pamćenjem sve u redu“, kako je „savršeno sposoban da obavlja svoju funkciju“. Vidno uzburkanih osećanja obrušio se na delove Hurovog istraživanja.

U izveštaju se navodi da Bajden pati od ozbiljnih problema sa pamćenjem koje je „zamagljeno“ i „jadno“, što je izazvalo zabrinutost u vezi sa time da li je on uopšte sposoban da vodi zemlju. Pored toga, u izveštaju stoji i  da je uznemirujuće to da aktuelni (a možda i budući) predsednik Amerike ne može da se seti kada je bio potpredsednik ili kada mu je preminuo sin.

Nakon što je odgovorio na pitanja novinara, krenuo je da silazi sa bine. Ipak, Bajden je naprasno odlučio da je vreme za bis.

Neobjašnjivo se vratio na binu da odgovori na prethodno postavljeno pitanje o Gazi – to je bio trenutak kada je sve krenulo po zlu.

Podrivajući sve što je rekao par minuta pre toga i pojačavajući svu moguću zabrinutost – samo je još više zbunio sve. Upitan da prokomentariše najnovije informacije u ratu Izraela i Hamasa, on je pomešao meksičkog predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora sa egipatskim predsednikom Abdulom Fatahom al Sisijem.

„Mislim da, kao što znate, u početku predsednik Meksika Sisi nije želeo da otvori prelaz (Rafa) da bi dozvolio da humanitarna pomoć uđe (u Pojas Gaze)“.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je Bajdenova starost jedna od glavnih tema pred predsedničke izbore u novembru ove godine, a posebno su zabrinuti glasači Demokratske stranke.

Ali Bajden kaže da je on najbolji kandidat.

„Dobronameran sam. I da, star sam, ali znam šta radim, dođavola! Podigao sam ovu zemlju na noge. Ne treba mi preporuka (specijalnog tužioca)“.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je Bajdenova starost jedna od glavnih tema pred predsedničke izbore u novembru ove godine, a posebno su zabrinuti glasači Demokratske stranke.

Svi problemi sa mentalnim zdravljem aktuelnog predsednika pripisuju se njegovim godinama. Ipak, ni njegov (najverovatniji) protivkandidat Donald Tramp nije baš u cvetu mladosti. Mogući republikanski predstavnik na novembarskim izborima u Americi, Donald Tramp, mlađi je skoro četiri godine od Bajdena.

Dok su obojica već ušli u istoriju kao najstariji predsednički kandidati svojih stranaka, glasači su sve zabinutiji. Pored toga što ih brine „mutno pamćenje“ predsednika, zabrinuti su za to šta će se dogoditi ako predsednik, na primer, ne dočeka kraj mandata u Beloj kući.

Ankete sa glasačima ali i mišljenja političkih stratega sugerišu da Bajdenovu poziciju ne ljuljaju samo Trampove godine i „mutno pamćenje“ već se tiču i promena u ponašanju i izgledu ovih političkih figura, a posebno Bajdena, tokom poslednjih nekoliko godina. Ankete pokazuju i da većina Amerikanaca, bez obzira na političke preferencije, ima sumnje u pogledu Bajdenove sposobnosti da se nosi sa izazovima koji ga čekaju u Beloj kući.

Mnogi glasači primećuju promene u ponašanju aktuelnog predsednika, opisujući ih kao „nedostatak oštrine“ i „povremeno „spoticanje“ u govoru“. Često navode da ih takvo ponašanje podseća na osobe koje pate od Alchajmerove bolesti.

S obzirom na „najstarije predsedničko nadmetanje u američkoj istoriji“, pitanja zdravlja i sposobnosti predsedničkih kandidata verovatno će biti ključna tema tokom predstojeće kampanje.

Poznavajući taktike Bajdena i Trampa, obojica će se truditi da protivkandidata prikažu kao nesposobnog, dok će istovremeno isticati sebe kao vrhunske vođe. Dok Bajdenova kampanja bude pokušavala da skrene  pažnju sa njegovih problema na Trampa, a Trampova kampanja istaći će Bajdenove mane, a glasači će biti ti koji će doneti konačnu odluku o tome ko je zdraviji.

Post Views: 2

Originalni tekst