Pokret Dveri ocenio je danas da Srbija treba da zamrzne status u Savetu Evrope (SE) pošto je Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PSSE) podržala prijem Kosova u članstvo te organizacije i pozvala Komitet ministara da donese takvu odluku.

Dveri su u saopštenju ocenile da je Parlamentarna skupština Saveta Evrope donela „sramnu odluku, pogazila međunarodno pravo i označila secesionizam kao pozitivan i poželjan akt“, što kako su naveli, može imati nesagledive posledice u celoj Evropi, ali i svetu.

„Lažna država Kosovo nije međunarodno priznata država, već je deo Srbije. Ovakva odluka SE može dati podstrek svakoj regiji ili pokrajini u Evropi, kao što je Bavarska u Nemačkoj, Baskonija u Španiji ili Bretanja u Francuskoj, da zatraži prijem u SE ili neku drugu međunarodnu organizaciju. Zato je prijem lažne države Kosovo opasan presedan koji može stvoriti veliku nestabilnost širom Evrope i sveta“, navele su Dveri.

Ocenili su da je za prijem Kosova u SE odgovorna i vlast u Srbiji.

„Ova odluka je direktna posledica prihvatanja Briselskog i Vašingtonskog sporazuma, kao i francusko-nemačkog ultimatuma i Ohridskog sporazuma od strane Aleksandra Vučića koje je on prihvatio na svoju ruku i bez odobrenja Narodne skupštine, a po kom se obavezao da se Srbija neće protiviti članstvu lažne države Кosovo u međunarodnim organizacijama“, saopštile su Dveri.

Komentari

Originalni tekst