Vest da je Novak Đoković raskinuo saradnju sa Goranom Ivaniševćem danas je, pomalo neočekivano, prodrmala teniski svet. Nakon pet bogatih godina provedenih na turu, osam zajedničkih slemova (12 od momenta kada su prvi put sarađivali), tone rekorda i jedne od najuspešnijih sezona u Novakovoj karijeri, teško je bilo naslutiti da u odnosu dvojice vimbldonskih šampiona bilo šta ne štima, a tek da bi ovako naprasno moglo doći do razmimoilaženja. Razlozi raskida nisu poznati, međutim, u emotivnoj poruci kojom se oprostio od Ivaniševića, Đoković se kroz šalu osvrnuo na specifičan odnos sa bivšim trenerom, koji je, osim uspesima, obeležen dramom, čarkama i teškim rečima.

“Pamtim jasno momenat kada sam pozvao Gorana da bude deo mog tima. Bilo je to još 2018. godine, kada smo Marijan i ja tražili način da osvežimo tim i dovedemo nekog sa magijom u servisu. I ne samo da smo to dobili, već uz to je došlo mnogo smeha, zabave, godine boravka na vrhu ATP liste, brojni oboreni rekordi i čak 12 Grend slem titula, uz još nekoliko finala“, napisao je Đoković na društvenim mrežama, a potom se uz nekoliko emotikona osvrnuo i na malo mračnije momente.

„Da li sam napomenuo da je bilo i malo drame?“

Napisao je kasnije Novak kako je tokom godina zajedničkog rada bilo uspona i padova, ali da će prijateljstvo među njima ostati čvrsto kao kamen i kako će se njihovo rivalstvo u društvenim igrama i dalje nastaviti.

„Šefinjo, hvala ti za sve, volim te“, oprostio se Novak.

Ivanišević i Đoković su tokom 2023. godine zajedno osvojili 3 grend slema, dva mastersa 1000 serije i završni masters u Torinu. Te sezone, Novak je oborio sve kapitalne teniske rekorde, čime je svaka dilema u „GOAT“ diskusiji bila razrešena

Usponi i padovi u „hemiji na terenu“ Đokovića i Ivaniševića, bili su glavni motiv njihove saradnje, ali je, uprkos velikim amplitudma, upravo na tome izgrađen jedan od najuspešnijih teniskih tandema ikada.

Đoković je sa Ivaniševićem prvi put stupio u kontakt profesionalni 2018. godine. Bila je to sezona u kojoj je Đoković nakon operacije lakta pokušao da pronađe tenis kojim je nekoliko godina ranije bio nezaustavljiv na turu. Eksperimentisao je Novak na svim poljima, kako na terenu tako i van terena. Različita kadrovska rešenja su se razmatrala, a na „probnom radu“ su se u jednom momentu našli Agasi i Štepanek, sve dok se na kraju u tim nije vratio Marijan Vajda.

Zbog povrede lakta od koje se oporavljao, Novak je morao da modifikuje tehniku servisa i forhenda. Goran Ivanišević, tada trener Miloša Raonića, nametnuo se kao najbolje rešenje i tada počinju konsultacije. Nakon meseci sporadične saradnje, dan pred početak Vimbldona 2019. godine, Ivanišević postaje stalni član Đokovićevog tima. Dve nedelje kasnije, u epskom finalu sa Federerom Novak uzima titulu, i time najavljuje sve ono što će u narednim godinama ostvariti sa Goranom Ivaniševićem u boksu.

Marijan Vajda, dugogodišnji Đokovićev trener, i dalje je bio „šef stručnog štaba“. U početku su Vajda i Ivanišević na turnire putovali zajedno. Vremenom se to promenilo, pa su dvojica trenera postali ravnopravni članovi tima. Tokom 2021. godine, jedne od Novakovih najuspešnijih, u Melburn i London je putovao Ivanišević, dok je Vajda sa Đokovićem bio u Parizu i Njujorku. Početkom 2022, Novak prekida saradnju sa Vajdom, i svoju karijeru u potpunosti prepušta trenerskim rukama Splićanina.

Ta godina bila je teška za obojicu. Problemi su se samo nizali – deportacija iz Australije, kriza u igri tokom sezone na šljaci, kasnije i kovid politika SAD zbog koje je Novak propustio US open i četiri mastersa. Sve se to ispoljavalo kroz frustracije na terenu, koje su tih meseci bile izraženije nego inače. Ceo teniski svet se tada upoznao sa psovkama na srpskom, a one su, uz pratnju Novakovog besa i vikanja, uglavnom završavale na Ivaniševićevoj adresi. S obzirom na Zecov temperament, teško je poverovati da izvan terena to na momente nije bilo obostrano.

Naredna sezona bila je najuspešnija u karijeri Novaka Đokovića, posle onih čuvenih 2011. i 2015. Ivanišević i Đoković su tokom 2023. godine zajedno osvojili 3 grend slema, dva mastersa 1000 serije i završni masters u Torinu. Te sezone, Novak je oborio sve kapitalne teniske rekorde, čime je svaka dilema u „GOAT“ diskusiji bila razrešena. Bila je to sezona u kojoj su sve frustracije iz 2022. došle na napraltu, a varnice između dvojice teniskih legendi raspalile vatru koju niko na turu nije mogao da ugasi.

Post Views: 36

Originalni tekst