Beta16.04.2024. 00:03

Direktor agencije za atomsku energiju: Opasno se približavamo nuklearnoj nesreći u Zaporožju 1Foto: EPA-EFE/RUSSIAN EMERGENCIES MINISTRY

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi (Grossi) upozorio je večeras da postoji velika opasnost od nuklearne nesreće u ukrajinskoj centrali u Zaporožju.

On je oštro osudio nedavne napade na tu elektranu i njenu okolinu.

Nuklearna centrala Zaporožje, koju je od marta 2022. okupirala Rusija, nalazi se na jugu Ukrajine, a pretrpela je niz napada dronovima od 7. aprila, pri čemu se Moskva i Kijev međusobno optužuju za te napade.

„Ti nepromišljeni napadi“, prvi koji su direktno ciljali najveću evropsku elektranu od novembra 2022, „moraju odmah da prestanu“, rekao je Grosi tokom sastanka Saveta bezbednosti UN posvećenog tom pitanju.

„Iako ovoga puta, srećom, nisu izazvali incident radijacije, ti napadi su u velikoj meri povećali taj rizik u elektrani Zaporožje, gde je nuklearna bezbednost već ugrožena“, rekao je Grosi.

Grosi je rekao da napadi predstavljaju „opasan presedan, pošto su uspešno stigli do zaštitne strukture reaktora“.

„Opasno se približavamo nuklearnoj nesreći“, rekao je Grosi i dodao da svet ne sme da se kocka po tom pitanju.

Prema njegovim rečima, čak i ako se ugase svi reaktori elektrane, „potencijalna opasnost od velike nuklearne nesreće ostaje veoma realna“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Povezane vesti

Najnovije

Svet

Naslovna strana

Naslovna strana za 16. april 2024.

Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Minja Miletić, TV novinarka

Svaki novi dan počinjem čitanjem dnevnog lista Danas.

– Minja Miletić, TV novinarka

Originalni tekst