Na desetine hiljada Izraelaca demonstriralo je noćas u Tel Avivu i širom zemlje, uz poruku da potpuna pobeda Hamasa nije moguća. Zbog toga bi, kako su poručili demonstranti, rat trebalo da se okonča, kako bi se osiguralo oslobađanje talaca.

Samo nekoliko sati pre ovih protesta, poginulo je osam izraelskih vojnika u borbama u Rafi na jugu Gaze.

Neki demonstranti u Ulici Kaplan u Tel Avivu zapalili su šatore kako bi izrazili nezadovoljstvo reakcijom vlade na napade libanskog Hezbolaha na severu Izraela. Sukobili su se sa policajcima kada su pokušali da blokiraju glavni auto-put, prenosi Beta.

Predstavnici porodica talaca demonstrirali su u blizini tvrdeći da Izrael nikada neće biti u stanju da u potpunosti pobedi u ratu.

„Hamas je poput bubašvaba, pospite ih pesticidima i oni će nastaviti da se vraćaju. Potrebno je da udarimo na njih, ali nemojte da pričate da možemo da pobedimo.“

Nedavno oslobođeni talac Andrej Kozlov snimio je poruku za demonstrante u kojoj je pozvao vladu da sklopi sporazum sa Hamasom i da se traži stalan prekid vatre.

Policajci su uhapsili 12 ljudi zbog remećenja javnog reda, uključujući blokiranje puteva, preneli su izraelski mediji.

Demonstracijama na jugu Izraela, blizu Gaze, prisustvovao je vođa izraelske partije Nacionalnog jedinstva poslanik Beni Ganc, prvi put otkako je povukao partiju iz vlade prošle nedelje.

Lider izraelske opozicije Jair Lapid obratio se demonstrantima u Tel Avivu i u svom govoru kritikovao predlog zakona, koji će, ako bude usvojen, pomeriti granicu za izuzeće od redovnog služenja vojnog roka polaznicima verskih škola. Lapid je ocenio da taj kontroverzni predlog zakona cepa zamlju još više.

Za razliku od demonstranata izraelski ministar finansija ultradesničar Becalel Smotrič je pozvao da se borba u Gazi nastavi, ocenivši da se Izrael bori za svoj opstanak. „Visoka cena rata nas obavezuje da nastavimo do potpunog uništenja neprijatelja“, napisao je Smotrič na društvenoj mreži X.

Jedna od organizatorki protesta Foruma porodica talaca i nestalih u Jerusalimu Tom Barkai optužila je premijera Izraela Benjamina Netanjahua za „miniranje sporazuma o primirju“.

„Pravi lider stavlja svoje političke interese po strani kada je u pitanju sporazum koji zahteva hitnost“, dodala je Barkai.

Post Views: 10

Originalni tekst