Uprkos nepredvidivosti koja je kroz izbornu istoriju krasila Nju Hempšir, ovogodišnji izbori za predsedničke kandidate su u oba politička tabora dali očekivani rezultat – Donald Tramp protiv Džoa Bajdena.

Posle meseci teške kampanje, bivša guvernerka Južne Karoline Niki Hejli zauzela je drugo mesto na republikanskim predizborima. Sa dvocifrenom pobedom nad Hejli, Tramp je, nakon Ajove nedelju dana ranije, napravio još jedan važan korak ka kandidaturi .

Sa druge strane demokratske predizbore, obeležio je spor između zvaničnika stranke u Nju Hempširu i Demokratskog nacionalnog komiteta (DNC) u Vašingtonu. Nju Hempšir je obično prvi u američkom predizbornom kalendaru, ali je DNC promenio redosled da bi Južna Karolina bila prva, tvrdeći da se time bolje odražava raznolikost zemlje. Ipak, Nju Hempšir je odlučio da nastavi sa predizborima demokrata, a Bajden je lako pobedio zahvaljujući upisanim glasova, iako je DNC rekao da nijedan delegat neće biti nagrađen na osnovu rezultata.

Dinamika predizbora u Nju Hempširu, dala je novi uvid u to kako bi opšti izbori u novembru mogli da izgledaju.

Nju Hempšir je poznat po svom “nezavisnom glasačkom bloku”, koji čini 40% biračkog tela. Niki Hejli se nadala da će nezavisni glasači naklonjeni republikancima imati više sluha za umereniju politiku koju ona vodi, i koja nju predstavlja kao mlađe i svežije lice spremno da stane na crtu i Trampu i Bajdenu.

Iako nije uspela da pobedi, podrška koju je dobila bi potencijalno mogla ugroziti Trampov put. Prema anketi NBC News, Hejli je osvojila 73% republikanskih birača koji su sebe opisali kao umerene. Ako Tramp želi da pobedi Bajdena u novembru, umereni republikanci biće mu od velikog značaja, a činjenica da Hejli ima snažno uporište u tom glasačkim bloku, nateraće Trampa da se dodatno pomuči i privoli ih na svoju stranu, piše Gardijan.

Uprkos trećem mestu u Ajovi i porazu u Nju Hempširu, Hejli i dalje insistira na tome da neće odustati od republikanskih predizbora. Dok se u utorak uveče obraćala svojim pristalicama, Hejli je izrazila optimizam u pogledu svoje matične države Južne Karoline, u kojoj će se unutarstranačko glasanje održati 24. februara.

„Nju Hempšir je prvi u zemlji. Nije poslednji“, rekla je Hejli. „Ova trka nije ni blizu kraja. Ostalo je još desetine država, a sledeća je moja slatka Južna Karolina.”

Međutim, ankete pokazuju da Hejli daleko zaostaje za Trampom u „slatkoj“ Južnoj Karolini, tako da ostaje nejasno kako bi Hejlina država mogla da uzdrma osnovnu dinamiku trke.

Zbog čudnih okolnosti i previranja u demokratskom taboru, Bajdenovo ime se nije našlo na glasačkom listiću. Postojala je određena zabrinutost da bi Bajdenova odluka da se ne kandiduje u Nju Hempširu mogla da ostavi više prostora za druge kandidate poput Filipsa, koji je pokušao da se predstavi kao bolji izbor od aktuelnog predsednika. Bajden je na kraju ipak došao do lake pobede zahvaljujući “write-in” kampanji koju su vodile njegove najodanije pristalice.

“U jeku priprema za novembar, današnji dan je razjasnio jednu važnu stvar. Donald Tramp će se na opštim izborima u novembru suočiti sa jedinom osobom koja ga je ikada pobedila u glasačkoj kutiji – Džozefom Bajdenom”, rekla je u utorak Džuli Čavez Rodrigez, menadžerka Bajdenove kampanje.

Pristalice bivšeg predsednika pozvali su Hejli da se povuče iz trke kako bi omogućila stranci da se fokusira na pobedu nad Bajdenom u novembru.

“Vreme je za jedinstvo, vreme je da se borimo sa demokratama, ali je i vreme da se Niki Hejli povuče”, rekao je Tejlor Budovič, izvršni direktor Trampove organizacije “Make America Great Again”.

Tokom poslaničkih sastanaka u Ajovi, većina republikanskih glasača rekla je da veruje da je Tramp pobedio na izborima 2020. godine. U Nju Hempširu, sa druge strane ankete su pokazale da su mišljenja republikanaca po tom pitanju podeljena, i da je procenat onih koji ne veruju u izbornu krađu znatno veći nego u Ajovi. Ipak, Tramp se u svom pobedničkom govoru ponovo osvrnuo nasvoje čvrstvo uverenje.

„Pobedili smo 2016. godine, i ako želi da budemo direktni, pobedili smo i 2020. I bili smo mnogo bolji u 2020. nego u 2016.”, rekao je Tramp.

Nju Hempšir bio je još jedna potvrda da će opšti izbori u novembru zaista biti revanš između Bajdena i Trampa.

Post Views: 5

Originalni tekst