Nevladina organizacija Crta definisala je odgovornost institucija, tačan birački spisak, profesionalan rad medija i zaštitu građana od političkih pritisaka kao četiri prioritetne oblasti za dalji rad na primeni izbornih preporuka ODIHR-a i taj predlog dostavila predsednici Narodne skupštine, u datom roku kraćem od 24 sata.

Kako su objavili, za odgovornost institucija ključna je borba protiv nekažnjivosti kojom su zaštićeni oni koji čine krivična i prekršajna dela u izbornom procesu, a nužno je i utvrditi ko su odgovorni u tužilačkim redovima za izostanak postupanja, kao što je neophodna proaktivnost tužilaštva u odnosu na kršenja zakona u vezi s izborima.

„Bez tačnog i nekompromitovanog biračkog spiska nemoguće je sprovesti demokratske izbore. Precizirali smo šta treba da budu ciljevi, nadležnost i sastav komisije za reviziju biračkog spiska čije osnivanje predlažemo. Radi suzbijanja izrazite medijske neravnopravnosti učesnika u izborima i dramatičnog nestajanje političkog pluralizma iz medija, neophodno je, pre svega, unapređenje profesionalnih standarda u radu javnih servisa, Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine, i njihovo otvaranje ka različitim političkim opcijama“, navela je Crta.

Dodali su da su zahtevali i razrešenje svih članova REM-a, kao i generalnih direktora i glavnih i odgovornih urednika informativnih programa javnih medijskih servisa.

„Prioritet je i da se istraže zabeleženi slučajevi pritisaka na birače, ali i unaprede zakonske odredbe za zabranu pritisaka na zaposlene u javnom sektoru. Vlast je odgovorna da spreči sve oblike političkih pritisaka na građane“, navela je Crta, koja je juče učestvovala u konsultacijama stranaka i nevladinog sektora kod predsednice skupštine Srbije Ane Brnabić o poboljšanju izbornih uslova.

Crta je Ani Brnabić uputila dokument na 12 strana sa detaljnim predlozima za unapređenje izbornih uslova zasnovanim na nalazima Posmatračke misije Crte i Posmatračke misije ODIHR , kao i Predlog o načinu daljeg rada na primeni preporuka.

Post Views: 27

Originalni tekst