Brod koji je u utorak izazvao rušenje mosta u Baltimoru u SAD takođe je učestvovao u nesreći u belgijskoj luci Antverpen 2016. godine, posle čega je utvrđeno da ima strukturna oštećenja.

Lučke vlasti Antverpena su saopštile da je kontejnerski brod „Dali“ udario u obalu 11. jula 2016. dok je pokušavao da izađe iz kontejnerskog terminala Severnog mora, prenosi N1.

Inspekcija broda iz 2016. sprovedena u Antverpenu otkrila je da plovilo ima strukturni problem, koji je naveden kao „oštećenje trupa koje umanjuje njegovu sposobnost za plovidbu“, prema podacima objavljenim na „Equasisu“, javnoj bazi podataka za pomorsku industriju.

„Kao opšte pravilo, te se nesreće istražuju i brodovima je dopušteno da isplove tek pošto stručnjaci utvrde da je to bezbedno za njih“, rekao je portparol luke Antverpen za Rojters.

Rojters je potvrdio da brod koji se vidi na snimku incidenta u Antverpenu 2016. godine, koji je objavljen na društvenim mrežama, odgovara Rojtersovim snimci i drugim vizuelnim prikazima broda koji je udario u baltimorski most.

„Dali“ je u utorak udario u jedan od stubova mosta Frensis Skot Kej bridž, posle čega je došlo do rušenja velikog dela njegovog raspona od 2,5 kilometra.

Brod je unajmila brodarska kompanija Maersk, navodi se u saopštenju danske firme koja je rekla da ne može da komentariše incident u Antverpenu.

Post Views: 270

Originalni tekst