U toku noći između 11. i 12. januara, Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo su lansirale vazdušne i raketne udare na područjima koja su pod kontrolom Huti pobunjenika u Jemenu. Cilj ovih napada bio je zaustavljanje serije napada na brodove u Crvenom moru, saopštili su zvaničnici iz Vašingtona i Londona, a prenosi Gardijan.

Međunarodna Koalicija

Predsednik SAD-a, Džo Bajden, izjavio je da su američke i britanske snage, uz podršku Australije, Bahreina, Kanade i Holandije, bile deo ovog koordiniranog napada. U okviru operacije, pogođeno je najmanje 60 ciljeva na 16 lokacija širom Jemena.

„Ovi udari su odgovor na nezapamćene napade Huti pobunjenika na međunarodne pomorske brodove u Crvenom moru, uključujući upotrebu balističkih raketa protiv brodova po prvi put u istoriji“, rekao je američki predsednik.

Ciljevi Napada i tenzije u regionu

Prema informacijama američkog Centralnog Komandanta, udari su bili usmereni na „radarske sisteme, sisteme protivvazdušne odbrane, skladišta i lansirne lokacije za bespilotne letelice, krstareće i balističke rakete.“ Očekuje se da će ovakve akcije obeshrabriti Hute i da će sprečiti eventualne nove napade na međunarodne brodove u Crvenom moru.

Tenzije na Bliskom istoku su već povećane usled izraelskog rata u Gazi i eskalacije nasilja između Izraela i libanske milicije Hezbolaha, podržane od strane Irana.

U toku noći su američki i britanski vojni avioni, zajedno sa raketama Tomahawk, gađali ciljeve širom Jemena, uključujući glavni grad Sana. Pentagon tvrdi da su mere preduzete s ciljem minimalizacije civilnih žrtava, napadajući uglavnom noću. Međutim, u ovom trenutku nije utvrđeno kolika je šteta naneta na terenu i kakav je uticaj na lokalno stanovništvo.

Reakcije na napade

Huti pobunjenici tvrde da su odmah uzvratili na udare zapadnih ratnih brodova, dok iz SAD-a stižu izjave da do sada nije došlo do konkretnog odgovora. Iran i Hezbola iz Libana osudili su vojne akcije, dok su SAD i UK dobile podršku od nekoliko zemalja, uključujući Australiju, Bahrein, Kanadu, Dansku, Nemačku, Holandiju, Novi Zeland i Republiku Koreju.

Predsednik Bajden je naglasio da će, ako napadi na pomorski saobraćaj ne prestanu, biti spreman da nastavi udare na Jemen. „Neću oklevati da preduzmem dalje mere kako bih zaštitio naš narod i slobodan tok međunarodne trgovine, ako bude potrebno“, rekao je tokom noći.

Očekuje se dalji razvoj situacije u narednim danima, dok međunarodna zajednica pažljivo prati dešavanja na Bliskom istoku.

Post Views: 3

Originalni tekst