Dva člana nove Vlade Srbije, pod sankcijama su Sjedinjenih Država zbog bliskih veza s Rusijom, piše britanski list The Financial Times. To je, nastavlja se dalje u tekstu, prkosan stav predsednika Aleksandra Vučića prema Zapadu dok se priprema da dočeka predsednika Kine Si Đinpinga.

Skupština Srbije je u četvrtak izabrala novu vladu u kojoj je potpredsednik Aleksandar Vulin, a Nenad Popović ministar bez portfelja. Obojica podležu zabrani putovanja i zamrzavanju imovine u SAD zbog svojih veza sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Stejt department je saopštio da je „razočaran“ jer su dvojica pod sankcijama u Vladi, a Vučić je uzvratio rekavši da je Vlada rezultat demokratskih izbora i da SAD nemaju pravo da kažu ko treba da budu njeni članovi.

Helena Ivanov, saradnica u Društvu Henri Džekson, istraživačkom centru u Londonu, rekla je da je to „nastavak Vučićeve politike balansiranja koju vodi otkako je Rusija napala Ukrajinu“.

„Postavljanje dvojice političara u Vladu se može posmatrati i kao način da Vučić ublaži uticaj dva predstojeća diplomatska gubitka prijema Kosova u Savet Evrope i rezolucija UN o Danu sećanja na genocid u Srebrenici“, naveo je list.

FT je podsetio da je Vučić 1995. godine, kada se dogodio masakr u Srebrenici, bio poslanik krajnje desnice, brzo se uzdižući kroz političke redove. Tri godine kasnije postao je „propagandni ministar“ predsednika Slobodana Miloševića. Tu funkciju je imao tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije 1999. koje je učvrstilo antiamerički
stav u Srbiji.

Vulin, levičarski političar na visokim državnim funkcijama i od dolaska Vučića na vlast pre jedne decenije bio je jedan od najpoverljivijih saveznika predsednika – rekla je Helen Ivanov.

„Vulin može biti prednost na domaćem planu, pokazujući sliku nezavisnosti: da niko ne može da kontroliše Srbiju. To je balans između Istoka i Zapada, a i između strane i domaće javnosti“, smatra Ivanov.

Post Views: 8

Originalni tekst