NAJVEĆA rafinerija nafte u južnom ruskom okrugu Volgograd i šesta po veličini ukupno, pogođena je ovog vikenda.

БИВШИ ШЕФ ЦИА ПОЗИВА УКРАЈИНЦЕ: Наставите започето! Кијев изабрао праву стратегију да нападне руске рафинерије (ВИДЕО)

FOTO:Printskrin

Udar je izveo dron Glavnog odbrambenog obaveštajnog direktorata (GUR) Ukrajine, javili su ukrajinski mediji pozivajući se na izvore unutar ukrajinske agencije.

Prema navodima ruskih vlasti, napad dronom i detonacija eksplozivne naprave izazvali su požar unutar fabrike, koji je kasnije ugašen.

Ovo nije prvi napad dronom na ruske rafinerije. U četvrtak su bespilotne letelice napale i druge rafinerije u Rusiji, uključujući Gaspromovu rafineriju Neftekhim Salavat, koja se nalazi na znatnoj udaljenosti od granice sa Ukrajinom, u blizini ruske granice sa Kazahstanom.

Njujork tajms je procenio da se tokom godine dogodilo skoro 20 takvih napada.

Ukrajina nije uvek zvanično preuzimala odgovornost za takve napade, pošto su ukrajinski saveznici izrazili zabrinutost da bi napadi na rafinerije nafte mogli da podignu globalne cene nafte.

Šef Pentagona Lojd Ostin rekao je u aprilu da napadi na ruske rafinerije mogu uticati na globalnu energetsku situaciju. U svedočenju pred Komitetom za oružane snage američkog Senata, Ostin je sugerisao da bi umesto napada na naftnu infrastrukturu za Ukrajinu bilo bolje da udari „taktičke i operativne ciljeve koji imaju direktan uticaj na aktuelni sukob”.

Međutim, jedan broj zapadnih analitičara smatra da je Ukrajina izabrala ispravnu taktiku da pogodi ruske rafinerije.

“Uradi to!” napisao je tri puta Majkl Hejden, bivši direktor američke CIA i Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA), retvitovao je na Tviteru na saopštenje šefa Kijevske škole ekonomije Timofija Milovanova da je Ukrajina napala dve rafinerije nafte prošle nedelje iz Rusije.

U članku američkog Foreign Policy od 8. maja, analitičari Majkl Libriht, Lori Milivirtu i Sem Vinter-Levi tvrde da udari na ruske rafinerije ne smanjuju količinu nafte koju Rusija može da proizvede i izveze, i čak može da primora Rusiju da poveća izvoz nafte.

Zapadni analitičari takođe ističu da “Ukrajina pokušava da minimizira civilne žrtve i da udari na rafinerije imaju isti efekat kao međunarodne sankcije”, navodno smanjujući sposobnost Rusije da generiše prihode od nafte, ali podstičući globalne cene nafte.

Bendžamin Šmit, istraživač sa Univerziteta Pensilvanije i Harvarda, podelio je slične ocene sa svima dobro znanim glasilom Glasom Amerike (VOA). “Ukrajinski udari se mogu posmatrati kao kompenzacija za neefikasnost naftnih sankcija Rusiji”, rekao je Šmit.

Ruske rafinerije nafte, rekao je Šmit za Glas Amerike u martu, su „legitimne vojne mete iz perspektive Ukrajinaca i veruju da uvode direktne sankcije ruskom energetskom sektoru kada sankcije Zapada nisu imale željeni efekat“.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO – RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst