FoNetdanas 23:11

Izrael Foto: EPA-EFE/MARISCAL

Ministarstvo spoljnih poslova Izraela upozorilo je danas amabasadore Irske, Španije i Norveške da će njihovo priznanje palestinske države imati teške posledice.

„Biće teških posledica u odnosima s tim državama zbog njihove odluke“, objavio je nakon sastanka s ambasadorima generalni direktor Ministarstva spoljnih poslova Jakob Blitštajn, prenosi Hina.

Oni su pozvani na razgovor dan nakon što su njihove države najavile da će priznati Palestinu 28. maja.

Koordinirana odluka Osla, Dablina i Madrida usledila je nekoliko dana nakon što je tužilac Međunarodnog krivičnog suda zatražio da se zbog ratnih zločina koje su izvršili izdaju nalozi za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i ministra odbrane Joava Galanta, kao i trojice vođa Hamasa.

Španski premijer Pedro Sančez, koji je posetio nekoliko zemalja kako bi dobio podršku za priznanje Palestine, rekao je da će ta odluka osnažiti napore za postizanjem rešenja o dve države.

Izrael je reagovao povlačenjem svojih ambasadora iz te tri zemlje „na konsultacije“, a Netanjahu je rekao da je zajednička objava evropskih zemalja „nagrada za terorizam“, dodajući da bi suverena palestinska država bila „teroristička“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Povezane vesti

Najnovije

Svet

Originalni tekst