U okviru nagradnog konkursa ,,Umetnost bira da reciklira’’, Banca Intesa, deo međunarodne bankarske grupacije Intesa Sanpaolo, predstavila je izložbu i dodelila nagrade za najbolje studentske, umetničke instalacije napravljene od reciklirane plastike.

Konkurs, koji je bio otvoren za studente Fakulteta primenjenih umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu, inspirisan je Banca Intesa Visa Inspire debitnom karticom koja se od prošle godine izrađuje isključivo od reciklirane plastike i pokrenut je s ciljem podizanja ekološke svesti kod mladih, kao i širenju ideje da se predmetima koji više nemaju upotrebnu, može pronaći nova, umetnička vrednost.

Foto: Darko Radulović

U izboru od 10 kreativnih instalacija, stručni žiri koji su činili Marko Vukša i Marko Vuković, ispred Fakulteta primenjenih umetnosti, Ana Udovčić Kričković iz Banca Intesa, kao i Dunja Dejanović, predstavnica kompanije Visa, odabrao je tri pobednička rada, koja su nagrađena vrednim nagradama.

Prvo mesto – instalacija ,,Na korak do trenutka“, Damjan Božović, foto: Darko Radulović

Prvo mesto uz nagradu u vidu električnog bicilkla i vaučera u vrednosti od 20.000 dinara za kupovinu u BPM prodavnicama, dodeljeno je Damjanu Božoviću za skulpturu ,,Na korak do trenutka’’.

Drugo mesto – skulptura ,,Jedinstvo“, Teodora Nikolić, foto: Darko Radulović

Električnim trotinetom i vaučerom za kupovinu u Sport Vision prodavnicama u iznosu od 10.000 dinara nagrađena je Teodora Nikolić, za skuplturu ,,Jedinstvo’’, dok je Uroš Radonić s instalacijom ,,Kante’’ zauzeo treće mesto i na poklon dobio bicikl i vaučer za kupovinu u Laguna prodavnicama u iznosu od 5.000 dinara.

Treće mesto – instalacija ,,Kante“, Uroš Radonić, foto: Darko Radulović

„Kao deo Intesa Sanpaolo Grupe, Banca Intesa snažno je posvećena primeni zelenih i principa održivosti  u poslovanju, što se posebno ogleda kroz usmerenje na ostvarenje strateških planova karbonske neutralnosti do 2030, kao i nulte neto emisije na nivou Grupe do 2050. godine. Pokrenuti ciljevima održivosti i na lokalu, između ostalog, zajedno sa našim partnerom Visa kreirali smo inicijativu ,,Umetnost bira da reciklira’’, koja ne samo da je udružila naše kolege i klijente u ekološki osvešćenom cilju prikupljanja plastičnih predmeta, već je i nadahnula mlade umetnike da u njihovom recikliranju pronađu dublju i trajniju inspiraciju. Nadam se da ćemo svi zajedno uspeti da je zadržimo na duge staze, a mi ćemo kao banka sigurno nastojati da kroz nove projekte i inicijative nastavimo da gradimo put ka zelenijoj i održivijoj budućnosti za sve nas“, izjavio je Željko Petrović, član Izvršnog odbora i direktor Divizije za poslovanje sa fizičkim licima i malim biznisom Banca Intesa.

Željko Petrović, član Izvršnog odbora i direktor Divizije za poslovanje sa fizičkim licima i malim biznisom Banca Intesa, foto: Darko Radulović

Pored dobitnika glavnih nagrada, posebne pohvale za svoje radove dobile su i Danica Simonić, za skulpturu „Meduza’’, kao i Ivana Jevtić, za skulpturu „Puž Golać“, koje su, uz sve ostale učesnike, nagrađene vaučerima u vrednosti od 3.000 dinara za kupovinu u Laguna knjižarama.

Jovana Tufegdžić, menadžerka korporativne komunikacije kompanije Visa za jugoistočnu Evropu, foto: Darko Radulović

,,Kompanija Visa i Banca Intesa su dugogodišnji partneri koji ne dele samo poslovne uspehe već i zajedničke vrednosti, od kojih je između ostalih odgovornost i briga za životnu sredinu u kojoj živimo i radimo. Upravo zato smo posebno ponosni što je baš Visa Inspire kartica, kreirana od reciklirane plastike, nadahnula studente Fakulteta primenjenih umetnosti i čitavu izložbu ,,Umetnost bira da reciklira’’, ukazujući na značaj korporativnog i individualnog akitivizma u cilju očuvanja planete Zemlje,” izjavila je Jovana Tufegdžić, menadžerka korporativne komunikacije kompanije Visa za jugoistočnu Evropu.

Banca Intesa Visa Inspire debitna kartica napravljena je od 99% reciklirane plastike, a izdaje se juna 2023. godine.

Post Views: 41

Originalni tekst