Francuska je u ponedeljak uputila demarš zemljama članicama Saveta Evrope u kojem se traži odlaganje odluke o prijemu Kosova u Savet Evrope zbog neispunjenja obaveze formiranja Zajednice srpskih opština, objavio je albanski portal Albanian post pozivajući se na diplomatske izvore.

U Strazburu bi danas trebalo da se održi poslednji sastanak ambasadora pre sastanka ministara, koji bi 16. i 17. maja trebalo da donesu konačnu konačna odluka o prijemu Kosova u ovu međunarodnu organizaciju, piše Albanian post. Portal navodi da prema njihovim saznanjima, ambasadori zemalja članica Saveta Evrope pitanje članstva Kosova neće staviti na dnevni red majskog ministarskog sastanka.

Razlog je to što Kosovo nije preduzelo nijedan korak ka formiranju Zajednice srpskih opština, prenosi N1.

Agencija Beta je u ponedeljak objavila da iz objavljenog dnevog reda sastanka Komiteta ministara Saveta Evrope, koji će se održati 16. i 17. maja, proizilazi da se neće odlučivati o Kosovu.

„Iako nemački stav do sada nije bio jasan, sada se čini jasnim da i Nemačka zauzima stav da Kurtijeva vlada mora da preduzme konkretne korake po pitanju Asocijacije da bi dobila članstvo u Savetu Evrope. Francuska, Nemačka i Italija već su na stanovištu da se članstvo Kosova u Savetu Evrope može odložiti do trenutka kada Vlada Kosova dokaže svoju posvećenost sprovođenju Asocijacije slanjem nacrta Ustavnom sudu“, objavio je Albanian post.

Portal dodaje da ovakav pristup nije podržala Velika Britanija, koja smatra da pitanje Zajednice srpskih opština ne treba mešati sa članstvom u Savetu Evrope.

„Uprkos epilogu sastanka, postoji tehnička mogućnost da se Kosovo nađe na dnevnom redu nekoliko dana pre ministarskog sastanka. Jasno je, međutim, da se to neće desiti u nedostatku vidljivog napretka ka implementaciji Asocijacije od strane Kurtija“, zaključuje albanski portal.

Francuski predsednik Emanuel Makron i kosovski premijer Aljbin Kurti razgovarali su telefonom 23. aprila. Kako je saopšteno iz Makronovog kabineta, francuski predsednik je pozvao Kurtija na punu primenu sporazuma iz Brisela i Ohrida.

„Međutim, takođe u kontekstu zahteva Kosova za članstvo u Savetu Evrope, on je podvukao značaj koji Francuska pridaje brzom i nepovratnom napretku u implementaciji Zajednice opština sa srpskom većinom“, objavilo je francusko predsedništvo u saopštenju.

Post Views: 20

Originalni tekst