AKS: Objavljivanje podataka advokata što je uradila RGZ nezakonito i štetno za advokaturu 1Foto: Advokatska komora Beograda

Advokatska komora Srbije (AKS) ocenila je danas da je postupak Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), koji je objavio statističke podatke advokata sa najvećim brojem rešenih predmeta za mart 2024. i najavio da će nastaviti tu praksu, apsolutno nezakonito i neizmerno štetno za advokaturu.

AKS je istakao da je advokatura Ustavom Srbije definisana kao samostalna i nezavisna služba pružanja pravne pomoći.

U saopštenju koje je potpisao predsednik AKS Veljko Delibašić, navodi se da je ocena rada advokata u isključivoj nadležnosti AKS i advokatskih komora u njenom sastavu, kao samostalnih i nezavisnih organizacija advokata „i to u specifičnim postupcima predviđenim propisima koji regulišu advokatsku profesiju“.

„Samim tim niko drugi, pa ni Republički geodetski zavod, ne sme da vrednuje rad advokata, a pogotovo ne da javno objavljuje rang liste na kojima se pod punim imenom i prezimenom advokati karakterišu kao uspešni ili neuspešni“, dodaje se u saopštenju.

Komora je navela da je jedno od osnovnih pravila Kodeksa profesionalne etike advokata zabrana reklamiranja, te je objavljivanje predmetnih statističkih podataka opravdano uzrokovalo da veliki broj advokata koji se nalaze bilo na listi uspešnih ili neuspešnih, traži od AKS da preduzme hitne mere radi zaštite interesa advokata.

AKS je dodala da su, pored toga što su takvim postupanjem RGZ grubo prekršeni propisi koji regulišu advokatsku profesiju, povređen je i Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja „budući da u konkretnom slučaju ne postoji tražilac informacije, već RGZ samoinicijativno objavljuje podatke u cilju ugrožavanja integriteta advokature“.

„Iz tog razloga Advokatska komora Srbije zahteva da Republički geodetski zavod momentalno prestane sa objavama ove vrste i ukloni do sada objavljene podatke“, navodi se u saopštenju.

AKS se tim povodom obratila RGZ-u, kabinetu predsednika Vlade Srbije, resornim ministrima i poverenicima sa zahtevom da preduzmu hitne mere iz svoje nadležnosti kako bi se to „nezakonito i po advokaturu ugrožavajuće postupanje RGZ-a momentalno zaustavilo“.

„Nakon dobijanja obaveštenja o preduzetim merama od strane državnih organa, Upravni odbor Advokatske komore Srbije doneće odluku o eventualnom preduzimanju daljih koraka u cilju rešavanja ovog problema“, navodi se u saopštenju predsednika AKS Veljka Delibašića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst